Jednym z moich ulubionych dań obiadowych jest właśnie ta zapiekanka. Niezbyt dużo pracy, za to efekt powalający. Smakuje mi nawet na zimno i gdy zostaje zjadam na kolację bez odgrzewania - pycha! Gorąco Wam polecam.Składniki:0,5 kg mielonego mięsa drobiowego1 brokuł1 kalafiorgarść szpinaku2 pomidory1 małe opakowanie jogurtu naturalnego3 jajkaprzyprawy wedle uznania: u mnie pieprz, chilli, zioła prowansalskie i majeranek.szczypta cukruPrzygotowanie: w garnku zagotować wodę z cukrem. kalafior i brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować 7 minut na małym ogniu. po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć krótko mięso. Doprawić wedle własnego uznania: ja do mięsa dałam odrobinę chilli.Zmiksować jogurt, jaja i szpinak. Doprawić sos ziołami, majerankiem i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wylac kilka łyżek sosu i rozsmarować. Wyłożyć ugotowane warzywa a na nie mięso. Wyrównać i zalać resztą sosu. Na mięsie poukładac plastry pomidora. można posypać odrobiną pokrojonej w kostkę mozzarelli.Piec 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!