Wykonanie
W czasie, gdy chorowałam jeszcze na kamicę żółciową
jadłam w kółko te same kilka dań przez ponad rok.To jest jedynym, do którego chętnie wracam. Zapiekanka, którą może zjeść prawie każdy. Bardzo zdrowa, smaczna i łatwa w wykonaniu. To jedno z tych dań, do których się wraca.

Potrzebujesz:0,5 kg
mielonego mięsa - u mnie tradycyjnie
indyk1
brokuł1
por2
pomidory (przy
kamicy żółciowej zdejmij skórkę z
pomidorów!)1
kalafior1 kulka
mozzarelli1/3 opakowania
makaronu (u mnie kokardki).
Makaron nie jest konieczny.4
jaja100 ml
jogurtu naturalnegopieprz,
sól,
cukierPrzygotowanie:
Kalafior i
brokuł umyj i podziel na różyczki. Zalej
wodą, dodaj łyżeczkę
cukru i gotuj ok 15 minut.
Pora pokrój w większe plastry, zalej
wodą i podgotuj ok 10 minut.Ugotuj
makaron wedle przepisu.
Jajka zmiksuj z
jogurtem naturalnym,
solą i
pieprzem. Możesz dodać ulubione
przyprawy, np
zioła.Dno naczynia żaroodpornego posmaruj cienką warstwą sosu z
jajek i
jogurtu. Wyłóż na to
makaron, ugotowane warzywa. Podsmaż
mięso na odrobinie
oliwy z oliwek, a gdy lekko się zrumieni przełóż na warzywa. Polej pozostałym sosem.Na
mięsie ułóż plastry
pomidora (możesz zdjąć wcześniej skórę, a jeśli masz kłopoty z woreczkiem żółciowym to nawet musisz), przykryj plastrami
mozzarelli.Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25-30 minut.Smacznego!