ßßß Cookit - przepis na Frittata z warzywami i chilli

Frittata z warzywami i chilli

nazwa

Wykonanie

Propozycja śniadaniowa, chociaż lubię też zrobić sobie frittatę na obiad. Dla mnie musi być wyrazista i solidnie doprawiona, najlepiej na pikantno. Jeśli chodzi o warzywa to pasują wszystkie mieszanki, więc śmiało możecie wybrac swoją ulubioną. W mojej mieszance były ziemniaki, fasolka szparagowa, papryka i cukinia.
Gorąco polecam!
Składniki:
Pół opakowania mrożonki "warzywa na patelnię" -rodzaj i marka wedle własnego uznania
3 jajka
łyżka mleka
1 pomidor
pół pęczka szczypiorku
szczypta pieprzu i chilli
mała garść ulubionych kiełków (opcjonalnie)
ketchup
odrobina oliwy lub oleju rzepakowego
1 cienki plasterek żółtego sera (użyłam sera mierzwionego)
Przygotowanie:
Warzywa przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek (łyżeczkę odłożyć do dekoracji)
3/4 pomidora pokroić w kosteczkę. Wymieszać z usmażonymi warzywami.
Warzywa przełożyć do foremki* i zalać masą jajeczną.
Posypać serem pokrojonym w cienkie paski. Zapiec do ścięcia się jajek w 170 stopniach (25-30 minut).
Wyjąć z formy, udekorować kiełkami, pozostałym pomidorem i szczypiorkiem. Podawać z ketchupem.
Smacznego!
*Użyłam silikonowej foremki o średnicy 15 cm. Można też zapiec frittatę na patelni (takiej przeznaczonej do uzywania również w piekarniku - lub jeśli obu tych rzeczy nie macie możecie użyć małej tortownicy wysmarowanej odrobiną tłuszczu.
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/08/frittata-z-warzywami-i-chilli.html