ßßß
Składniki:Pół opakowania mrożonki "warzywa na patelnię" -rodzaj i marka wedle własnego uznania3 jajkałyżka mleka1 pomidorpół pęczka szczypiorkuszczypta pieprzu i chillimała garść ulubionych kiełków (opcjonalnie)ketchupodrobina oliwy lub oleju rzepakowego1 cienki plasterek żółtego sera (użyłam sera mierzwionego)Przygotowanie:Warzywa przygotować wedle przepisu na opakowaniu.Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek (łyżeczkę odłożyć do dekoracji)3/4 pomidora pokroić w kosteczkę. Wymieszać z usmażonymi warzywami.Warzywa przełożyć do foremki* i zalać masą jajeczną.Posypać serem pokrojonym w cienkie paski. Zapiec do ścięcia się jajek w 170 stopniach (25-30 minut).Wyjąć z formy, udekorować kiełkami, pozostałym pomidorem i szczypiorkiem. Podawać z ketchupem.Smacznego!*Użyłam silikonowej foremki o średnicy 15 cm. Można też zapiec frittatę na patelni (takiej przeznaczonej do uzywania również w piekarniku - lub jeśli obu tych rzeczy nie macie możecie użyć małej tortownicy wysmarowanej odrobiną tłuszczu.