Wykonanie
Pięciokolorowa
chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą
szpinaku,
marchewki,
buraka i
kakao. O ile ciasto
marchewkowe i Leśny mech ze
szpinakiem są u nas popularne, to
burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a
chałka jest miękka i puszysta. Warto spróbować!

Składniki na dużą
chałkę:Na początek:1 szklanka
cukru200ml chudego
mleka100g
margaryny50g
drożdży2
jajka1 szczypta
soliDo
barwienia:1 mała
marchewka0,5
buraka średniej wielkości1 łyżka
kakao2 kostki
mrożonego szpinakuNa koniec:5x150g
mąkiPo upieczeniu:3 łyżki
śmietankiŁączymy w naczyniu
cukier,
mleko,
drożdże,
jajka,
sól i roztopioną, lekko przestudzoną
margarynę. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy obraną i pokrojoną
marchewkę. Blendujemy. Dodajemy 150g
mąki i wyrabiamy ciasto. Do drugiej części dodajemy
buraka, blendujemy, dodajemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. To samo robimy z częściami ciasta do których dodajemy
szpinak oraz
kakao. Ostatnia część ma pozostać jasna, więc dodajemy do niej tylko
mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pleciemy
chałkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu smarujemy
chałkę podgrzaną
śmietanką i odstawiamy przykrytą ściereczką do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

