ßßß Cookit - przepis na Kolorowa chałka

Kolorowa chałka

nazwa

Wykonanie

Pięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest miękka i puszysta. Warto spróbować!
Składniki na dużą chałkę:
Na początek:
1 szklanka cukru
200ml chudego mleka
100g margaryny
50g drożdży
2 jajka
1 szczypta soli
Do barwienia:
1 mała marchewka
0,5 buraka średniej wielkości
1 łyżka kakao
2 kostki mrożonego szpinaku
Na koniec:
5x150g mąki
Po upieczeniu:
3 łyżki śmietanki
Łączymy w naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól i roztopioną, lekko przestudzoną margarynę. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę. Blendujemy. Dodajemy 150g mąki i wyrabiamy ciasto. Do drugiej części dodajemy buraka, blendujemy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. To samo robimy z częściami ciasta do których dodajemy szpinak oraz kakao. Ostatnia część ma pozostać jasna, więc dodajemy do niej tylko mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pleciemy chałkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu smarujemy chałkę podgrzaną śmietanką i odstawiamy przykrytą ściereczką do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/05/kolorowa-chaka.html