ßßß Cookit - przepis na Przetwory i weki #1 - ogórki

Przetwory i weki #1 - ogórki

nazwa

Wykonanie

Otwieram nowy cykl o wekach i przetworach na zimę :) Mam dla Was propozycję, a właściwie dwie dla mnie kultowe, jeżeli chodzi o ogórki. Raz spróbujecie - nie będziecie mogli przestać. Przed nami kolejna partia ogórków do wekowania, więc szukamy różnych przepisów :)
Zalewy, które się tutaj znajdują są słodkawe - nie lubimy bardzo octowych ogórków, więc takie jak najbardziej nam pasują.
Ogórki od Fuglowej
Składniki:
ogórki
marchewka
papryka
gorczyca biała
liście laurowe
ziele angielskie
Zalewa:
pół szklanki octu
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
Ogórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać pokrojone ogórki (w skórce, w grube plastry lub kanapkowe), talarki marchewki, kawałki papryki, po jednym listku laurowym, 2 ziela angielskie i małej łyżeczce gorczycy. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.
Zjadać po min. 3 tygodniach.
Do tej zalewy pasują także wszelkie warzywa - ja robiłam jeszcze patisony. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, nasypałam na spód gorczycy, ziela i liścia laurowego i postępowałam dalej jak z ogórkami.
Ogórki w kurkumie
Składniki:
ogórki
chrzan
czosnek
koper ogrodowy (klasyczny do kiszenia ogórków)
gorczyca biała
liście laurowe
ziele angielskie
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy
Ogórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać ogórki pokrojone w ćwiartki (w skórce lub bez), kawałek chrzanu (ok. 2 cm), ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, listek laurowy, łyżeczkę gorczycy, 2 gałązki kopru. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.
Zjadać po min. 3 tygodniach.
Zalewa jest mętna, nie wygląda apetycznie i nie byliśmy przekonani do tych ogórków... Jednak jeden słoik nam się nie zawekował i czekał na zjedzenie w lodówce. Jest pyszny. Otworzyliśmy i zjedliśmy w dwójkę całość :)
Bon appetit!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2015/08/przetwory-i-weki-ogorki.html