Wykonanie
Otwieram nowy cykl o wekach i przetworach na zimę :) Mam dla Was propozycję, a właściwie dwie dla mnie kultowe, jeżeli chodzi o
ogórki. Raz spróbujecie - nie będziecie mogli przestać. Przed nami kolejna partia
ogórków do wekowania, więc szukamy różnych przepisów :)Zalewy, które się tutaj znajdują są słodkawe - nie lubimy bardzo
octowych ogórków, więc takie jak najbardziej nam pasują.
Ogórki od FuglowejSkładniki:
ogórkimarchewkapaprykagorczyca biała
liście lauroweziele angielskieZalewa:pół szklanki
octu4 szklanki
wody6 łyżek
cukru1 łyżeczka
soliOgórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać pokrojone
ogórki (w skórce, w grube plastry lub kanapkowe), talarki
marchewki, kawałki
papryki, po jednym
listku laurowym, 2
ziela angielskie i małej łyżeczce
gorczycy. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z
wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać
wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.Zjadać po min. 3 tygodniach.Do tej zalewy pasują także wszelkie warzywa - ja robiłam jeszcze
patisony. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, nasypałam na spód
gorczycy, ziela i
liścia laurowego i postępowałam dalej jak z
ogórkami.
Ogórki w
kurkumieSkładniki:
ogórkichrzanczosnekkoper ogrodowy (klasyczny do
kiszenia ogórków)
gorczyca biała
liście lauroweziele angielskieZalewa:3 szklanki
wody2,5 szklanki
cukru1 szklanka
octu1 łyżka
soli1 łyżka
kurkumyOgórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać
ogórki pokrojone w ćwiartki (w skórce lub bez), kawałek
chrzanu (ok. 2 cm), ząbek
czosnku, 2
ziela angielskie,
listek laurowy, łyżeczkę
gorczycy, 2 gałązki
kopru. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z
wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać
wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.Zjadać po min. 3 tygodniach.Zalewa jest mętna, nie wygląda apetycznie i nie byliśmy przekonani do tych
ogórków... Jednak jeden słoik nam się nie zawekował i czekał na zjedzenie w lodówce. Jest pyszny. Otworzyliśmy i zjedliśmy w dwójkę całość :)Bon appetit!