Wykonanie
Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z
galaretką z cydru, drugie z musem z
brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i
galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego
biszkoptu przykrytego grubą warstwą
waniliowego kremu bawarskiego.

Składniki:*
biszkopt :- 3
jajka- 0,5 szklanki
cukru- 0,5 szklanki
mąki pszennet- 50g
masła (roztopionego)* krem bawarski :- 5
żółtek- 100g
cukru- 500ml
mleka- 1
laska wanilii- 20g
żelatyny- 500ml
śmietany kremówki (mocno schłodzonej)* mus z
brzoskwiń :- 1 puszka
brzoskwiń w syropie- 1-1,5 łyżki
żelatyny- 1/3 szklanki wrzątku-
cukier wg smaku- 2 łyżki
konfitury z
truskawek
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w 3 turach
cukier, dokładnie go wymiksować z
białkami. Następnie dodawać po 1
żółtku (kolejne dodawać dopiero, kiedy wcześniejsze dokładnie się zmiksuje). Dodać
mąkę (również w 3 turach) i z ostatnią dodać rozpuszczone
masło. Delikatnie zmiksować.Masę przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) przez ok.20 min, do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i przestudzić na kratce.
Mleko podgrzać z
laską wanilii przeciętą na pół i z wydrążonymi ziarenkami.
Żółtka wymieszać trzepaczką z
cukrem. Dodać 10 łyżek gorącego
mleka (łyżka po łyżce).
Żółtka przelać do gorącego
mleka i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki.Masę jajeczno-
mleczną przelać do szklanej/metalowej misce. Odlać 1/2 szklanki masy, do której dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać. Miskę ustawić na garnku z gotującą się
wodą i zrobić tzw.kąpiel
wodną. Dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby się
żelatyna całkowicie rozpuściła. Podgrzewać przez ok 8 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć. Nie dopuścić do zagotowania się i ścięcia masy.Miskę z masą jajeczno-
mleczną wsadzić do większej miski wypełnioną
wodą i kostkami
lodu (masa musi w szybkim tempie się schłodzić). Co jakiś czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubijania
śmietany.Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-
mleczną, w partiach. Delikatnie mieszać.Gotową masę przelać na
biszkopt, który wcześniej posmarować
konfiturą z
truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus).
Brzoskwinie odcedzić z
syropu i zmiksować, dodając
cukier wg własnego smaku.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do
brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus
brzoskwiniowy.Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły.Smacznego!



* przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku (z moimi modyfikacjami)