ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 32(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada gorzka 75 gramówmigdały mielone 75 gramówmąka 175 gramówcukier puder 120 gramówjajka 1 sztuksól 1 szczyptamasło 100 gramówmigdały 32 sztukkonfitura malinowa 125 gramówlikier pomarańczowy 1,5 łyżek stołowychWykonanie:Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przesiana mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, solą oraz 70g cukru, dodać jajko, masło rozpuszczona czekoladę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Migdały sparzyć i usunąć z nich skórkę. Z ciasta uformować 32 kulki o średnicy 3 cm. Ciasteczka rozłożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Na środku każdego zrobić zagłębienie. Podgrzać konfiturę, napełnić nią ciastka i ułożyć po migdale. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.Likier wymieszać z 50g cukru pudru. Lukrem napełnić woreczek foliowy, odciąć jeden róg i wycisnąć na ciasteczkach fantazyjne wzory.Uwagi:Masło można zastąpić margaryna, a likier sokiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: