ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z migdałami

Ciasteczka z migdałami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 32
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 75 gramów
migdały mielone 75 gramów
mąka 175 gramów
cukier puder 120 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
masło 100 gramów
migdały 32 sztuk
konfitura malinowa 125 gramów
likier pomarańczowy 1,5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przesiana mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, solą oraz 70g cukru, dodać jajko, masło rozpuszczona czekoladę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Migdały sparzyć i usunąć z nich skórkę. Z ciasta uformować 32 kulki o średnicy 3 cm. Ciasteczka rozłożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Na środku każdego zrobić zagłębienie. Podgrzać konfiturę, napełnić nią ciastka i ułożyć po migdale. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.
Likier wymieszać z 50g cukru pudru. Lukrem napełnić woreczek foliowy, odciąć jeden róg i wycisnąć na ciasteczkach fantazyjne wzory.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryna, a likier sokiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9849/Ciasteczka-z-migdalami