ßßß
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wypiekacz posmarować tłuszczem. Następnie do rozgrzanego wypiekacza nakładać po łyżeczce ciasta. Piec z obu stron po ok. 3 min. Wystudzić.
Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i likierem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z orzechami i kakao. Masą napełnić ciastkowe skorupki i złożyć na wzór "włoskich orzechów". Zamiast orzechów można dodać bakalie. Można polać polewą czekoladową.Drobna uwaga: Do upieczenia skorupek orzeszków potrzebny jest specjalny wypiekacz.Poza tym, najlepiej piec je nad ogniem (kuchnia gazowa). Ale mój jest przedpotopowy. Na Allegro są fajne elektryczne (patelnia-opiekacz). Z wyglądu przypominają opiekacz do sandwichy, czy gofrownicę. Są też foremki pojedyncze, ale z nimi wypiekanie skorupek raczej jest bardziej pracochłonne.