Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 90 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka tortowa 50 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
przyprawa do pierników 2 łyżek deserowych
dżem z czarnych
porzeczek 300 gramów
czekolada deserowa 200 gramów
śmietana kremowa 250 gramówmarcepan 400 gramów
polewa czekoladowa 200 gramówfarba spożywcza zielona według uznaniażelki małe okrągłe czerwone według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Ubijając, dodać stopniowo
cukier i
cukier waniliowy oraz kolejno
żółtka. Masę delikatnie, łyżką, połączyć z
mąkami wymieszanymi z przyprawą do pierników. Kwadratową formę do ciasta o wymiarach 23x23 cm wyścielić papierem do pieczenia, napełnić
ciastem i wyrównać. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.Zimne ciasto przekroić na 2 placki. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz i posmarować ciasto lekko podgrzanym
dżemem. Przykryć drugim plackiem.Połamaną
czekoladę stopić w kąpieli
wodnej. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z
czekoladą. Krem równomiernie rozłożyć na cieście.Blat posypać
cukrem pudrem i rozwałkować na nim 350g marcepanu na kwadrat o wymiarach blachy i położyć placek marcepanowy na warstwie
musu czekoladowego. Ciasto wstawić na 60 minut do lodówki.
Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć kołnierz z ciasta i posmarować je polewą. Ponownie wstawić do lodówki. Resztki marcepanu zabarwić na zielono, rozwałkować i powycinać liście. Ciasto udekorować listkami oraz żelkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: