ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztuksól 1 szczyptacukier 90 gramówcukier waniliowy 1 sztukmąka tortowa 50 gramówmąka ziemniaczana 25 gramówprzyprawa do pierników 2 łyżek deserowychdżem z czarnych porzeczek 300 gramówczekolada deserowa 200 gramówśmietana kremowa 250 gramówmarcepan 400 gramówpolewa czekoladowa 200 gramówfarba spożywcza zielona według uznaniażelki małe okrągłe czerwone według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz kolejno żółtka. Masę delikatnie, łyżką, połączyć z mąkami wymieszanymi z przyprawą do pierników. Kwadratową formę do ciasta o wymiarach 23x23 cm wyścielić papierem do pieczenia, napełnić ciastem i wyrównać. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.Zimne ciasto przekroić na 2 placki. Wokół dolnej warstwy zamknąć kołnierz i posmarować ciasto lekko podgrzanym dżemem. Przykryć drugim plackiem.Połamaną czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą. Krem równomiernie rozłożyć na cieście.Blat posypać cukrem pudrem i rozwałkować na nim 350g marcepanu na kwadrat o wymiarach blachy i położyć placek marcepanowy na warstwie musu czekoladowego. Ciasto wstawić na 60 minut do lodówki.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć kołnierz z ciasta i posmarować je polewą. Ponownie wstawić do lodówki. Resztki marcepanu zabarwić na zielono, rozwałkować i powycinać liście. Ciasto udekorować listkami oraz żelkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: