ßßß
SKŁADNIKI3 jajka, 6 łyżek cukru1 torebka cukru waniliowego5 łyżek mąki pszennej, 1, 1/2 mąki ziemniaczanej2 łyżeczki przyprawy do pierników30 dag dżemu z czerwonych porzeczek20 dag czekolady deserowej,250 ml. kremówki35 dag masy marcepanowej20 dag gorzkiej czekoladyWYKONANIEOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę , stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Obydwa rodzaje mąki i przyprawę do pierników dodac bezpośrednio do masy jajecznej. Całość starannie wymieszać.Dno kwadratowej formy 23/23 wyłożyć pergaminem. Wlać przygotowane ciasto, piec ok. 20 min w temperaturze 200C. Wyjąć ostudzić . Dżem zagotować. Zupełnie zimne ciasto rozkroić na dwa placki przełożyć przestudzonym dżememCzekoladę deserową połamać na kawałki , stopić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, natychmiast połączyć z płynną czekoladą, rozsmarować na cieście. Odstawic do lodówki na ok 1 godzinę. Marcepan zgnieść z odrobiną cukru pudru, cienko rozwałkować, ostrożnie ułożyć na kremie czekoladowym, odstawić do lodówki na kolejna godzinę. Na koniec polać plaek stopioną gorzką czekoladą. Można udekorować dowolnie.SMACZNEGO