Wykonanie

SKŁADNIKI3
jajka, 6 łyżek
cukru1 torebka
cukru waniliowego5 łyżek
mąki pszennej, 1, 1/2
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
przyprawy do pierników30 dag
dżemu z czerwonych
porzeczek20 dag
czekolady deserowej,250 ml. kremówki35 dag masy marcepanowej20 dag
gorzkiej czekoladyWYKONANIEOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną masę , stopniowo dosypywać
cukier i
cukier waniliowy. Kolejno dodawać po jednym
żółtku, delikatnie wymieszać. Obydwa rodzaje
mąki i
przyprawę do pierników dodac bezpośrednio do masy jajecznej. Całość starannie wymieszać.Dno kwadratowej formy 23/23 wyłożyć pergaminem. Wlać przygotowane ciasto, piec ok. 20 min w temperaturze 200C. Wyjąć ostudzić .
Dżem zagotować. Zupełnie zimne ciasto rozkroić na dwa placki przełożyć przestudzonym
dżememCzekoladę deserową połamać na kawałki , stopić w kąpieli
wodnej. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, natychmiast połączyć z płynną
czekoladą, rozsmarować na cieście. Odstawic do lodówki na ok 1 godzinę. Marcepan zgnieść z odrobiną
cukru pudru, cienko rozwałkować, ostrożnie ułożyć na
kremie czekoladowym, odstawić do lodówki na kolejna godzinę. Na koniec polać plaek stopioną
gorzką czekoladą. Można udekorować dowolnie.SMACZNEGO