ßßß Cookit - przepis na Torcik

Torcik

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
3 jajka, 6 łyżek cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 łyżek mąki pszennej, 1, 1/2 mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
30 dag dżemu z czerwonych porzeczek
20 dag czekolady deserowej,
250 ml. kremówki
35 dag masy marcepanowej
20 dag gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną masę , stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Obydwa rodzaje mąki i przyprawę do pierników dodac bezpośrednio do masy jajecznej. Całość starannie wymieszać.
Dno kwadratowej formy 23/23 wyłożyć pergaminem. Wlać przygotowane ciasto, piec ok. 20 min w temperaturze 200C. Wyjąć ostudzić . Dżem zagotować. Zupełnie zimne ciasto rozkroić na dwa placki przełożyć przestudzonym dżemem
Czekoladę deserową połamać na kawałki , stopić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, natychmiast połączyć z płynną czekoladą, rozsmarować na cieście. Odstawic do lodówki na ok 1 godzinę. Marcepan zgnieść z odrobiną cukru pudru, cienko rozwałkować, ostrożnie ułożyć na kremie czekoladowym, odstawić do lodówki na kolejna godzinę. Na koniec polać plaek stopioną gorzką czekoladą. Można udekorować dowolnie.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Torcik-Fortepian.html