ßßß
Powracam z nową porcją przepisów tych zimowych oraz w następstwie lżejszych (odchudzających :) wiosennych
Jajko serduszko prosta sprawa zakupiłam w netto jak , że niepotrzebny do życia nikomu przedmiot jakim jest kształtka do smażenia jajek ;)Składniki na przystawkę:-1,5 jajka-sałata lodowa-sos słodkie chilli(nadaje się do jedzenia ze wszystkim)-sól,pieprz-0,5łyżeczki masłaJajko mieszamy z przyprawami delikatnie w miseczce i wlewamy do nasmarowanej foremki na rozgrzaną patelnię 5min pod przykryciem i reszta jak na zdjęciu Voila.Wiem wiem przepis w ogóle nie oryginalny ale szybki ,sycący ,tani no i zdrowy!Jak , że oczywistym stało się iż dzień zrzucenia zimowych kilogramów nastał około wiosny i każda kobieta szaleje w poszukiwaniu diety IDEALNEJ! No tak...Tylko taka nie istnieje. Więc trzeba kombinować redukcja kalorii ,marchewki ,jabłuszka i inne twarożki wychodzą nam niestety bokiem no bo ile można?... I oto powstała chińszczyzna bez smażenia!Składniki:- 2 filety z kurczaka-2 zupki chińskie (te tanie z netto są naprawdę dobre no i 50gr kosztują za jedną)-1 mrożona chińszczyzna (również z netto ok 4zł) lub jeśli nie chcecie taniej wersji można samemu przygotować taką mieszankę : 1marchew ,garstka grzybków mun, szklanka drobno okrojonej fasolki szparagowej,1papryka czerwona.-słonecznik łuskany-imbir mielony , sos sojowy ciemny,pieprz cayenne, kurkuma-2ząbki czosnku-1 łyżeczka oleju( duża łyżka oleju kujawskiego ma tylko 90kcal)
Przygotowanie:Kurczaka obsypujemy przyprawami w ilościach "jak komu pasuję" (bez czosnku który dodamy na koniec). Kroimy , smażymy go na patelni grillowej z łyżeczka oleju lub na zwykłej jeśli tak to nie spiekamy kurczaka i po jego ścięciu od razu wrzucamy warzywa i zalewamy wodą.Dosypujemy przypraw z zupek(tak wiem profanacja! ;) ) odrobinę pieprzu ,słonecznik, dusimy aż warzywa i kurczak odpowiednio zmiękną ciągle pilnując aby woda zakrywała chociaż dno patelni. Na 2min przed podaniem wrzucamy połamane makarony dolewamy szklankę wody dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek , zakrywamy patelnię.Przed podaniem mieszamy wszystko i spożywamy w ilościach rozsądnych lub nie ;)
Tak wiem zdjęcia są okropne wybaczcie!