Wykonanie
Powracam z nową porcją przepisów tych zimowych oraz w następstwie lżejszych (odchudzających :) wiosennych
Jajko serduszko prosta sprawa zakupiłam w netto jak , że niepotrzebny do życia nikomu przedmiot jakim jest kształtka do smażenia
jajek ;)Składniki na przystawkę:
-1,5
jajka-
sałata lodowa-sos słodkie
chilli(nadaje się do jedzenia ze wszystkim)
-
sól,
pieprz-0,5łyżeczki
masłaJajko mieszamy z
przyprawami delikatnie w miseczce i wlewamy do nasmarowanej foremki na rozgrzaną patelnię 5min pod przykryciem i reszta jak na zdjęciu Voila.
Wiem wiem przepis w ogóle nie oryginalny ale szybki ,sycący ,tani no i zdrowy!
Jak , że oczywistym stało się iż dzień zrzucenia zimowych kilogramów nastał około wiosny i każda kobieta szaleje w poszukiwaniu diety IDEALNEJ! No tak...Tylko taka nie istnieje. Więc trzeba kombinować redukcja kalorii ,
marchewki ,jabłuszka i inne
twarożki wychodzą nam niestety
bokiem no bo ile można?... I oto powstała chińszczyzna bez smażenia!
Składniki:
- 2
filety z kurczaka-2 zupki chińskie (te tanie z netto są naprawdę dobre no i 50gr kosztują za jedną)
-1 mrożona chińszczyzna (również z netto ok 4zł) lub jeśli nie chcecie taniej wersji można samemu przygotować taką mieszankę : 1marchew ,garstka
grzybków mun, szklanka drobno okrojonej
fasolki szparagowej,1papryka czerwona.
-
słonecznik łuskany
-
imbir mielony ,
sos sojowy ciemny,
pieprz cayenne,
kurkuma-2ząbki
czosnku-1 łyżeczka
oleju( duża łyżka
oleju kujawskiego ma tylko 90kcal)
Przygotowanie:
Kurczaka obsypujemy
przyprawami w ilościach "jak komu pasuję" (bez
czosnku który dodamy na koniec). Kroimy , smażymy go na patelni grillowej z łyżeczka
oleju lub na zwykłej jeśli tak to nie spiekamy
kurczaka i po jego ścięciu od razu wrzucamy warzywa i zalewamy
wodą.Dosypujemy przypraw z zupek(tak wiem profanacja! ;) ) odrobinę
pieprzu ,
słonecznik, dusimy aż warzywa i
kurczak odpowiednio zmiękną ciągle pilnując aby
woda zakrywała chociaż dno patelni. Na 2min przed podaniem wrzucamy połamane
makarony dolewamy szklankę
wody dodajemy pokrojony w kosteczkę
czosnek , zakrywamy patelnię.Przed podaniem mieszamy wszystko i spożywamy w ilościach rozsądnych lub nie ;)
Tak wiem zdjęcia są okropne wybaczcie!