ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym al'a sushi

Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym al'a sushi

nazwa

Wykonanie

Zaktualizowałam zdjęcia z drugiej próby zrobienia rolady ta była bardziej wypieczona i twarda niż pierwotna wersja. Czy to dobrze nie wiem obie były smaczne ;) aha i do części twarożku dodałam kurkumy stworzyło to miły wizualny efekt bez zmiany smaku ;)
Składniki:
-paczka szpinaku
-ok 2 łyżek mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-opakowanie serka mascarpone lub aksamitnego serka do wypieków
-kurkuma
-jeden słoiczek chrzanu najlepiej "krakus"jest najostrzejszy
-wędzony łosoś fajnie by użyć takiego ze sklepu rybnego. Ew można zadowolić się takim z supermarketowej półki ;)
-koperek
-jajko
-sól pieprz
Wykonanie "ciasta" szpinakowego:
Wrzucamy szpinak do garnka (najlepsze są brykiety z netto mają mało łyka) rozmrażamy odparowujemy dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Odstawiamy z gazu i czekamy aż ostygnie (jeśli zostanie zbyt dużo wody będzie trzeba użyć więcej mąki i dłużej piec) W międzyczasie dajemy ok 1,5 szklanki serka mieszamy z chrzanem wg uznania no i bez przesady pół malutkiego słoiczka w zupełności wystarczy. Dodajemy kopru i soli pieprzu ew jeśli nie mamy zbyt ostrego chrzanu mieszamy i zostawiamy . Wystudzony szpinak mieszamy z mąką i jajkiem. Rozkładamy na wcześniej przygotowanej foli aluminiowej dla efektu można blaszkę posypać sezamem.Rozkładamy masę tak aby utworzyć jednolity prostokąt. Pieczemy do zrumienienia i zostawiamy żeby wystygło. Później rozkładamy serek tak jak ryż na glonie nori(do połowy twarożku można dodać kurkumy i dzięki temu uzyskamy dwukolorową roladę ) z łososiem postępujemy dokładnie tak samo i powoli zwijamy. Po czym bierzemy kawałek foli spożywczej zawijamy roladę ciasno i do lodówki na ok 2h.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2012/01/rolada-szpinakowa-z-serkiem-chrzanowym.html