Wykonanie
Zaktualizowałam zdjęcia z drugiej próby zrobienia rolady ta była bardziej wypieczona i twarda niż pierwotna wersja. Czy to dobrze nie wiem obie były smaczne ;) aha i do części
twarożku dodałam
kurkumy stworzyło to miły wizualny efekt bez zmiany smaku ;)Składniki:-paczka
szpinaku-ok 2 łyżek
mąki pszennej-1 łyżka
mąki ziemniaczanej-opakowanie
serka mascarpone lub aksamitnego
serka do wypieków


-
kurkuma-jeden słoiczek
chrzanu najlepiej "krakus"jest najostrzejszy-
wędzony łosoś fajnie by użyć takiego ze sklepu
rybnego. Ew można zadowolić się takim z supermarketowej półki ;)-
koperek-
jajko-
sól pieprzWykonanie "ciasta"
szpinakowego:

Wrzucamy
szpinak do garnka (najlepsze są brykiety z netto mają mało łyka) rozmrażamy odparowujemy dodajemy odrobinę
soli i
pieprzu. Odstawiamy z gazu i czekamy aż ostygnie (jeśli zostanie zbyt dużo
wody będzie trzeba użyć więcej
mąki i dłużej piec) W międzyczasie dajemy ok 1,5 szklanki
serka mieszamy z
chrzanem wg uznania no i bez przesady pół malutkiego słoiczka w zupełności wystarczy. Dodajemy
kopru i
soli pieprzu ew jeśli nie mamy zbyt
ostrego chrzanu mieszamy i zostawiamy . Wystudzony
szpinak mieszamy z
mąką i
jajkiem. Rozkładamy na wcześniej przygotowanej foli aluminiowej dla efektu można blaszkę posypać
sezamem.Rozkładamy masę tak aby utworzyć jednolity prostokąt. Pieczemy do zrumienienia i zostawiamy żeby wystygło. Później rozkładamy
serek tak jak
ryż na
glonie nori(do połowy
twarożku można dodać
kurkumy i dzięki temu uzyskamy dwukolorową roladę ) z
łososiem postępujemy dokładnie tak samo i powoli zwijamy. Po czym bierzemy kawałek foli spożywczej zawijamy roladę ciasno i do lodówki na ok 2h.