Wykonanie
Niemieckie pierniczki z
pomarańczową skórką, migdałąmi i lukrem z
sokiem z
pomarańczyW tym roku zdecydowałam się na pulchne pierniczki w niemieckim stylu z wyraźną nutą
pomarańczy. To idealny przepis dla tych, którzy będą robić pierniczki na ostatnią chwilę. Na pewno będą mięciutkie. Dodatek
skórki pomarańczowej i
pomarańczowy lukier cudownie komponują się z
piernikową przyprawą. Są przepyszne! A przy tym są wybitnie proste do zrobienia. Mieszamy suche i mokre składniki i pieczemy. Ze
skórką pomarańczową jest trochę więcej zachodu, ale przecież można kupić gotową. Gorąco polecam!

Na ok. 30 pierniczków przygotuj:2
pomarańcze4 małe łyżki
przyprawy do piernika1 małą łyżkę
cynamonu1 małą łyżkę
kardamonu1 szklankę
mąki pszennej1 szklankę
płatków migdałowych1 małą łyżkę
proszku do pieczenia1/2 małej łyżki
sody oczyszczonej1/2 kostki
masła2/3 szklanki płynnego
miodu wielokwiatowego1 szklankę
cukru pudru1 szklanka
cukruZacznij od przygotowania kandyzowanej skórki z
pomarańczy. Możesz kupić gotową, ale taka jest dużo lepsza.
Ostrym nożem odetnij skórkę tak aby zostało na niej jak najmniej białego albedo. Włóż skórkę do rondelka, zalej
wodą i zagotuj. Odcedź, zalej
wodą i znów zagotuj, powtórz czynność jeszcze jeden raz i gotuj przez 30 minut,
potem odcedź. Zalej szklanką
wody odcedzoną skórkę i dodaj szklankę
cukru. Gotuj przez 30 minut i odstaw do ostygnięcia. Zimną skórkę odcedź z
syropu i posiekaj drobniutko.
Płatki migdałów zmiel niezbyt drobno w malakserze i przełóż do miski. Dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
przyprawy.
Masło rozpuść w rondelku z
miodem i zagotuj. Następnie odstaw na bok i dodaj
skórkę pomarańczową. Jeszcze ciepły płyn dodaj do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa będzie klejąca. Odstaw ją do ostygnięcia. Gdy się ostudzi to zgęstnieje.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół. Ostudzoną piernikową masę formuj w rękach w małe kulki wielkości
orzecha włoskiego. Zwilż ręce
wodą, żeby ciasto się do nich nie przyklejało.Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając duże odstępy. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz ręką. Pierniczki piecz przez 13 minut, maksymalnie 15. Zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, ale zaraz
potem stwardnieją.Przygotuj
lukier dodając sok z
pomarańczy do
cukru pudru. Uważaj wystarczy mała ilość soku żeby zrobić
lukier. Na 1 szklankę ok. 2-3 duże łyżki soku. Ale to zależy od
cukru, soku i wilgotności powietrza. Zawsze inaczej.Generalnie powinien
mieć gęstą, kremową konsystencję. jak
smalec.Na koniec udekoruj pierniczki lukrem. Po kilku godzinach powinny być już miękkie. Smacznego!