Wykonanie
Risotto z
kurczakiem,
pieczarkami portobello,
szparagami i zieloną
pietruszkąUwielbiam risotto za jego kremową konsystencję i pełny aromatów smak. W zależności od nastroju
mogę nadawać mu dowolny charakter. W dzisiejszy szary dzień postawiłam na zielony. Przygotowałam wersję z zieloną
pietruszką,
pieczarkami portobello,
zielonymi szparagami i
piersią kurczaka. Efekt jest bardzo przyjemny.

Na 4 porcje przygotuj:1 opakowanie
ryżu arborio do risotto1 pęczek
zielonych szparagów (ok. 10)1 pęczek zielonej
natki pietruszki1
czerwoną cebulę9
pieczarek portobello (jeśli masz zwykłe, mogą być zwykłe)1
pierś kurczaka pokrojoną w kostkę3 duże garści startego
parmezanu2 ząbki
czosnku1
łodygę selera naciowego (najlepiej ze środka)6 dużych łyżek
oliwy z oliwek1 litr
bulionu ( jeśli nie masz domowego, może być z kostki)1/2 szklanki białego
wytrawnego wina (jeśli nie masz, zrób bez)
Cebulę,
czosnek i
seler naciowy pokrój na drobniutką kosteczkę.
Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Aby to zrobić złap
szparag za końcówki i próbuj złamać na pół,
szparag przełamie się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Pokrój
szparagi na plasterki grubości ok. 5 mm zostawiając główki w całości.Na rozgrzaną patelnię wlej całą
oliwę z oliwek, dodaj
cebulę,
czosnek,
seler naciowy i
ryż. Mieszaj całość, do
póki ryż nie
zrobi się lekko przeźroczysty, będzie to mniej więcej wtedy gdy
cebulka się zeszkli. Dodaj
wino (jeśli robisz wersję bez
wina dolej pół szklanki
bulionu). Wymieszaj. Gdy ciecz się wchłonie dodaj szklankę
bulionu,
pieczarki i
szparagi. Wymieszaj dokładnie. Gdy
ryż wchłonie
bulion dodaj kolejną szklankę i wymieszaj. Dodaj cały
parmezan i resztę
bulionu, duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Risotto powinno
mieć kremową, wilgotną, delikatnie luźną konsystencję.
Ryż powinien być al dente. Na koniec dodaj grubo pociętą
natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli chcesz aby risotto było jeszcze bardziej kremowe dodaj dużą łyżkę
masła, lub 1/4 szklanki
śmietanki kremówki. Gotowe risotto wyłóż na talerze i oprósz
parmezanem. Smacznego!