Dla 4 osób przygotuj:1 opakowanie ryżu arborio1 pęczek zielonych szparagów1 cebula2 filety z piersi kurczaka3 szklanki bulionu2 ząbki czosnku2 łodygi selera naciowego1/2 szklanki białego wina2 duże garści świeżo startego parmezanu1/4 szklanki oliwy z oliwekszczyptę szafranuKurczaka pokrój w grubą kostkę i obsmaż na złoto na 2 dużych łyżkach oliwy. Następnie odłóż go na bok.Seler naciowy, czosnek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub garnek wlej oliwę z oliwek i dodaj posiekane warzywa, sól i pieprz. Gdy się zeszklą dodaj ryż i całość wymieszaj, aż do momentu gdy ryżzrobi się lekko przeźroczysty, wtedy dodaj wino, szafran i znów wymieszaj.Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałą część z każdego szparaga, następnie potnij je w talarki. Gdy ryż wchłonie wino dodaj szparagi i wcześniej obsmażonego kurczaka, całość wymieszaj. Teraz dodawaj na zmianę bulionu i mieszaj, za każdym razem czekając aż płyn się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu.Na koniec dodaj starty parmezan i całość wymieszaj. Ser się rozpuści i pozwoli uzyskać kremową konsystencją. Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej jedwabistej teksturze to odpowiedni moment żeby dodać łyżkę masła. Risotto podawaj od razu, wtedy jest najlepsze - smacznego!