ßßß
Składniki:1 kg mięsa mielonego1 główka kapusty ok 3 kg250 pasty pomidorowej1 mały przecier pomidorowy1 woreczek ryżu długoziarnistego1 łyżeczka cukru2 żółtka1 sucha bułka1 duża cebulasól,pieprz,majeranekwoda, duży garnekPrzygotowanie:Do miski wkładamy mięso następnie dodajemy żółtka, pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, wsypujemy ryż(może być podgotowany) oraz namoczoną w gorącej wodzie bułkę.Wyrabiamy masę.W dużym garnku parzymy główkę kapusty. potem przy lekkim sparzeniu odcinamy warstwami odchodzące liście.Na liście nakładamy wyrobiony wcześniej farsz i zwijamy zaczynając od boków do środka.Na dnie garnka układamy liście kapusty(tak , aby zakryć dno), a następnie umieszczamy zwinięte gołąbki.Resztkę kapusty kroimy w kostkę i przykrywamy górę.Rozrabiamy pastę pomidorową z przecierem pomidorowym i cukrem dodając wody tak , aby uzyskać rzadki roztwór.Zalewamy gołąbki.Gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie.(ok. 1 h).Smacznego!!!