ßßß Cookit - przepis na Torcik z owocami i owocowym ptasim mleczkiem

Torcik z owocami i owocowym ptasim mleczkiem

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku robiłam ptasie mleczko z truskawkami. Chciałam zrobić coś podobnego, na specjalne okazje. Powstał torcik z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich. Można go oczywiście jeszcze modyfikować na wiele sposobów i według własnych upodobań. Ja następnym razem na spód dałabym jeszcze jakąś dobrą konfiturę, następnie dopiero ułożyłabym owoce :)
Ale to już kwestia gustu.
Torcik jest dobry na letnie dni, zawiera co prawda śmietankę, jednak w postaci owocowej pianki nie jest ona tak ciężka, jak w postaci tradycyjnych kremów z bitej śmietany.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
Składniki na krem:
500 g śmietanki 30 %
2 galaretki owocowe (u mnie o smaku owoców leśnych - może być też truskawkowa, wiśniowa lub poziomkowa)
2 łyżki cukru pudru
Składniki na wierzch:
200 g śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego
Poncz:
herbata czarna
100 ml nalewki owocowej (u mnie wiśniowa)
trochę soku z cytryny
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
100-200 g truskawek
100-200 g borówek amerykańskich
jeśli ktoś chce zrobić na wierzch serduszko z galaretki, wówczas będą potrzebne jeszcze 2 galaretki o tym samym smaku (u mnie wiśniowy)
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie wymieszać, koniecznie łyżką.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli ktoś chce serduszko z galaretki, należy kolejne dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody i przelać do formy w kształcie serca. Zrobić poncz do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt przekrajamy na dwie części. Nasączamy go ponczem.
Gdy galaretka zacznie już tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem. Mocno tężejącą galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie zmiksować.
Spód od biszkopta umieścić ponownie w obręczy od tortownicy. Przy bokach ułożyć przecięte na pół truskawki, przecięciami w stronę obręczy.
Na środek wysypać borówki amerykańskie. Można wcześniej biszkopt wysmarować konfiturą.
Krem wylać na spód z owocami. Przykryć drugim płatek ciasta.
Na środku umieścić serduszko z galaretki.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Ostudzić.
Gdy zacznie już mocno tężeć, ubić śmietankę. Dodać 2-3 łyżki cukru pudru i kilka kropel aromatu.
Zmiksować i wylać na wierzch tortu (w okół serduszka, lub jeśli ktoś je pominął to na całą powierzchnię ciasta).
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/06/torcik-z-owocami-i-owocowym-ptasim.html