Wykonanie
W zeszłym roku robiłam ptasie mleczko z
truskawkami. Chciałam zrobić coś podobnego, na specjalne okazje. Powstał torcik z dodatkiem
truskawek i
borówek amerykańskich. Można go oczywiście jeszcze modyfikować na wiele sposobów i według własnych upodobań. Ja następnym razem na spód dałabym jeszcze jakąś dobrą
konfiturę, następnie dopiero ułożyłabym
owoce :)Ale to już kwestia gustu.Torcik jest dobry na letnie dni, zawiera co prawda
śmietankę, jednak w postaci owocowej pianki nie jest ona tak ciężka, jak w postaci tradycyjnych kremów z
bitej śmietany.



Składniki na
biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżka
octu winnegoSkładniki na krem:500 g
śmietanki 30 %2
galaretki owocowe (u mnie o smaku
owoców leśnych - może być też truskawkowa, wiśniowa lub poziomkowa)2 łyżki
cukru pudruSkładniki na wierzch:200 g
śmietanki 30%2 łyżeczki
żelatyny2-3 łyżki
cukru pudrukilka kropli
aromatu waniliowegoPoncz:
herbata czarna100 ml
nalewki owocowej (u mnie wiśniowa)trochę
soku z cytryny1 łyżka
cukruDodatkowo:100-200 g
truskawek100-200 g
borówek amerykańskichjeśli ktoś chce zrobić na wierzch serduszko z
galaretki, wówczas będą potrzebne jeszcze 2
galaretki o tym samym smaku (u mnie
wiśniowy)Przygotować
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbić do talerza, posypać
proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je
octem. Zamieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem. Dodać powoli
żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać
mąkę i również delikatnie wymieszać, koniecznie łyżką.Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach
wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli ktoś chce serduszko z
galaretki, należy kolejne dwie
galaretki rozpuścić w dwóch szklankach
wody i przelać do formy w kształcie
serca. Zrobić poncz do nasączenia
biszkoptu.
Biszkopt przekrajamy na dwie części. Nasączamy go ponczem.Gdy
galaretka zacznie już tężeć, ubić
śmietankę z
cukrem pudrem. Mocno tężejącą
galaretkę wlać do
śmietanki i dokładnie zmiksować.Spód od
biszkopta umieścić ponownie w obręczy od tortownicy. Przy bokach ułożyć przecięte na pół
truskawki, przecięciami w stronę obręczy.Na środek wysypać
borówki amerykańskie. Można wcześniej
biszkopt wysmarować
konfiturą.Krem wylać na spód z
owocami. Przykryć drugim płatek ciasta.Na środku umieścić serduszko z
galaretki.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki
wody. Ostudzić.Gdy zacznie już mocno tężeć, ubić
śmietankę. Dodać 2-3 łyżki
cukru pudru i kilka kropel aromatu.Zmiksować i wylać na wierzch
tortu (w okół serduszka, lub jeśli ktoś je pominął to na całą powierzchnię ciasta).Wstawić na 2 godziny do lodówki.Smacznego!
