ßßß Cookit - przepis na Potrójnie owocowe ciasto biszkoptowe z galaretką!

Potrójnie owocowe ciasto biszkoptowe z galaretką!

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam wykorzystać stary przepis, który dodałam tutaj jakiś czas temu (Owocowe ptasie mleczko z truskawkami i galaretką) i stworzyć coś nowego. Efektem jest potrójnie owocowe ciasto z truskawkami, brzoskwiniami i wiśniami :) Sposób przygotowania taki sam jak wg starego przepisu. Proporcje uległy zmianie. Masę piankową zrobiłam pół na pół, z różnych galaretek. Zmianą jest też upieczony biszkopt, a nie kupione biszkopty :)
Nie mogę stwierdzić która wersja jest lepsza, uważam, że obie są dobre. Takie ciasta są chyba najlepsze na ciepłe dni, nie są za słodkie ani za ciężkie. Nadają się idealnie na deser w letni dzień :) Polecam ;)
Składniki na biszkopt:
3 jajka (białka oddzielnie od żółtek)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
Składniki na masę piankową truskawkową:
1,5 galaretki truskawkowej
1,5 szklanki wody
200 ml śmietanki
kilka truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę piankową brzoskwiniową:
1,5 galaretki brzoskwiniowej
1,5 szklanki wody
200 ml śmietanki
pół puszki brzoskwiń
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 galaretki wiśniowe
3 szklanki wody
wiśnie
1. Robimy biszkopt. Białka ubić na pianę z cukrem.
Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem i zalać octem. Po chwili wymieszać. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę. Piec w prostokątnej blaszce przez około 40 min w 180C.
2. Przygotować galaretki do masy i galaretkę wiśniową. Zostawić do ostudzenia.
3. Śmietankę ubić z cukrem i dodać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać i dodać drobno pokrojone truskawki. To samo zrobić z masą brzoskwiniową.
4. Na ostudzony biszkopt wylać masę truskawkową. Na chwilę wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać masę brzoskwiniową. Po chwili wylać galaretkę z wiśniami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/06/potrojnie-owocowe-ciasto-biszkoptowe-z.html