Wykonanie
Postanowiłam wykorzystać stary przepis, który dodałam tutaj jakiś czas temu (
Owocowe ptasie mleczko z
truskawkami i
galaretką) i stworzyć coś nowego. Efektem jest potrójnie
owocowe ciasto z
truskawkami,
brzoskwiniami i
wiśniami :) Sposób przygotowania taki sam jak wg starego przepisu. Proporcje uległy zmianie. Masę piankową zrobiłam pół na pół, z różnych
galaretek. Zmianą jest też upieczony
biszkopt, a nie kupione
biszkopty :)Nie
mogę stwierdzić która wersja jest lepsza, uważam, że obie są dobre. Takie ciasta są chyba najlepsze na ciepłe dni, nie są za słodkie ani za ciężkie. Nadają się idealnie na deser w letni dzień :) Polecam ;)

Składniki na
biszkopt:3
jajka (
białka oddzielnie od
żółtek)1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki1/4 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżka
octu winnegoSkładniki na masę piankową
truskawkową:1,5
galaretki truskawkowej1,5 szklanki
wody200 ml
śmietankikilka
truskawek2-3 łyżki
cukru pudruSkładniki na masę piankową
brzoskwiniową:1,5
galaretki brzoskwiniowej1,5 szklanki
wody200 ml
śmietankipół puszki
brzoskwiń2-3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:3
galaretki wiśniowe3 szklanki
wodywiśnie
1. Robimy
biszkopt.
Białka ubić na pianę z
cukrem.
Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem i zalać
octem. Po chwili wymieszać. Dodać do
białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać przesianą
mąkę. Piec w prostokątnej blaszce przez około 40 min w 180C.2. Przygotować
galaretki do masy i
galaretkę wiśniową. Zostawić do ostudzenia.3.
Śmietankę ubić z
cukrem i dodać lekko tężejącą
galaretkę. Wymieszać i dodać drobno pokrojone
truskawki. To samo zrobić z masą
brzoskwiniową.4. Na ostudzony
biszkopt wylać masę
truskawkową. Na chwilę wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać masę
brzoskwiniową. Po chwili wylać
galaretkę z
wiśniami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego!