ßßß Cookit - przepis na Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym

Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym

nazwa

Wykonanie

ok. 700 g ziemniaków mącznych
2-3 łyzki mąki ziemniaczanej
6-7 łyżek mąki pszennej
Ziemniaki ugotowac ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrac i przepuścic przez praskę. Składniki połączyc i uformowac wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty.
Pulpety:
ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
cebula
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
C ebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju
Sos porowo-paprykowy
1 l wody
2 ząbki czosnku
2 serki topione kremowe
łyżeczka ostrej papryki
1 por - częśc biała
łyżka oleju
Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/05/kopytka-ala-gnocchi-z-pulpecikami-w.html