Wykonanie
I co znowu gramy w zielone ??? Tym razem zielone kopytka. Zrobiłam je z
brokułem i
czosnkiem niedźwiedzim. Wyszły rewelacyjne w smaku. Robiłam je pierwszy raz w takiej wersji, ale
będę to powtarzać bo są pyszne. Podałam z duszonymi
pieczarkami i
cebulką :-) można je również podać z sosem mięsnym, surówką.Wypróbujcie koniecznie :-)Składniki :550 g
ziemniaków300 g
mąki pszennej,40 g
mąki ziemniaczanej,1
jajko10 g
oleju,pół
brokuła4 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego500 g
pieczarek2
cebuleWykonanie :
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy, studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub maszynkę, ewentualnie tłuczemy tłuczkiem do
ziemniaków) i przekładamy do miski,
brokuła miksujemy blenderem i dodajemy do
ziemniaków. Wrzucamy do tego
jajko,
mąki,
olej i
czosnek niedźwiedzi. Wszystko mieszamy - wyrabiamy dłońmi, aż składniki się dobrze połączą.Na stolnicę podsypaną
mąką wykładamy porcję masy, robimy rulonik i kroimy na kawałki.Kopytka gotujemy w gorącej i osolonej wodzie, ja dodaje jeszcze do
wody 1 łyżkę
oleju, wtedy kopytka nie będą nam się sklejały, po wypłynięciu na wierzch gotuje jeszcze ok. 7-10 minut. Przekładam na talerz, aby wystygły a
potem do miski.Ja podałam dzisiaj kopytka z
pieczarkami i
cebulą - na patelni dusimy
pieczarki i dokładamy pokrojoną
cebulkę, łyżeczkę
ziół prowansalskich, szczyptę
soli i
pieprzu. Posypujemy tym kopytka.Kopytka można także podsmażyć na patelni na rumiano.Smacznego :-)Wykonanie w Termomix:
Ziemniaki i
brokuła gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.Do naczynia wkładamy
brokuła i miksujemy czas 5 sek, obr.4. Dodajemy
ziemniaki pokrojone na kawałki,
jajko,
mąki,
olej i
czosnek i mieszamy - czas 1 minuta, obroty poz. Interwał.Masę przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluski.Gotować w osolonej, wrzącej wodzie ok. 10 minut. Możemy także dodać do
wody łyżkę
oleju, wtedy kopytka nie będą nam się kleiły :-) i łatwiej je przechowywać :-)
Pieczarki i
cebulę pokroić i podsmażyć na rumiano na patelni. Posypać tym kopytka.Kopytka należy przygotować ze "starych
ziemniaków",
młode ziemniaczki się nie nadają :-)Smacznego :-)
http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/04/rozdanie-candy-konkurs.htmlI