ßßß Cookit - przepis na Zielone kopytka :-)

Zielone kopytka :-)

nazwa

Wykonanie

I co znowu gramy w zielone ??? Tym razem zielone kopytka. Zrobiłam je z brokułem i czosnkiem niedźwiedzim. Wyszły rewelacyjne w smaku. Robiłam je pierwszy raz w takiej wersji, ale będę to powtarzać bo są pyszne. Podałam z duszonymi pieczarkami i cebulką :-) można je również podać z sosem mięsnym, surówką.
Wypróbujcie koniecznie :-)
Składniki :
550 g ziemniaków
300 g mąki pszennej,
40 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko
10 g oleju,
pół brokuła
4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
500 g pieczarek
2 cebule
Wykonanie :
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy, studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub maszynkę, ewentualnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do miski, brokuła miksujemy blenderem i dodajemy do ziemniaków. Wrzucamy do tego jajko, mąki, olej i czosnek niedźwiedzi. Wszystko mieszamy - wyrabiamy dłońmi, aż składniki się dobrze połączą.
Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy porcję masy, robimy rulonik i kroimy na kawałki.
Kopytka gotujemy w gorącej i osolonej wodzie, ja dodaje jeszcze do wody 1 łyżkę oleju, wtedy kopytka nie będą nam się sklejały, po wypłynięciu na wierzch gotuje jeszcze ok. 7-10 minut. Przekładam na talerz, aby wystygły a potem do miski.
Ja podałam dzisiaj kopytka z pieczarkami i cebulą - na patelni dusimy pieczarki i dokładamy pokrojoną cebulkę, łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu. Posypujemy tym kopytka.
Kopytka można także podsmażyć na patelni na rumiano.
Smacznego :-)
Wykonanie w Termomix:
Ziemniaki i brokuła gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
Do naczynia wkładamy brokuła i miksujemy czas 5 sek, obr.4. Dodajemy ziemniaki pokrojone na kawałki, jajko, mąki, olej i czosnek i mieszamy - czas 1 minuta, obroty poz. Interwał.
Masę przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluski.
Gotować w osolonej, wrzącej wodzie ok. 10 minut. Możemy także dodać do wody łyżkę oleju, wtedy kopytka nie będą nam się kleiły :-) i łatwiej je przechowywać :-)
Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na rumiano na patelni. Posypać tym kopytka.
Kopytka należy przygotować ze "starych ziemniaków", młode ziemniaczki się nie nadają :-)
Smacznego :-)
http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/04/rozdanie-candy-konkurs.html
I
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/05/zielone-kopytka.html