Wykonanie

Dawno mnie nie było, ale to dlatego, że w okresie przedświątecznym było bardzo dużo pracy. Czas więc nadrobić zaległości. Z nowym rokiem przepis na bardzo szybkie i proste ciasto
czekoladowe. Do ciasta można dodawać przeróżne dodatki,
bakalie,
orzechy,
daktyle albo tak jak ja, drylowane, mrożone
wiśnie, wyszło naprawdę pyszne. Przepis pochodzi z serwisu Wielkie żarcie, udostępniony przez mulfon83 z moimi małymi zmianami .Składniki4 szklanki
mąki2 szklanki
cukru2 szklanki
mlekapół szklanki
oleju2
jajka2 małe łyżeczki
sody oczyszczonej2 duże czubate łyżki ciemnego
kakao1 czubata łyżka
cukru waniliowegosłoik
dżemu (ja zwykle używam
śliwkowego ale można dodać każdego)opcjonalnie:
bakalie,drylowane
wiśnie,krem,polewaWszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, stopniowo zwiększając prędkość miksowania.Powstałe ciasto wylać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można dodać
bakalie lub inne składniki (
daktyle,
figi,
suszone morele, ja dodaje mrożone, drylowane
wiśnie, wcześniej obtoczone w cukrze i cukrze
waniliowym i układam na wierzchu).Piec w temperaturze 180°C przez 40 min. lub do suchego patyczka (u mnie siedziało 60 min. ze względu na mrożone
wiśnie).Ciasto doskonale smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.Wedle upodobań ciasto można przełożyć dowolnym kremem.Smacznego :)
