Wykonanie

Kluski z
płatków owsianych to bardzo stara potrawa wywodząca się z XVI wieku.
Płatki owsiane niegdyś były uznawane za pożywienie dla ubogich, jednak dziś wcale nie muszą być za takie uważane. Są niezwykle pożywne i mają różnorodne zastosowanie w kuchni. Kluski z
płatków owsianych można podawać jako dodatek do różnych dań np. z
mlekiem jako zupę
mleczną, z
jogurtem,
owocami lub warzywami. Ja prezentuję wersję z podsmażanymi warzywami. Niezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie.SKŁADNIKI2 szklanki
płatków owsianych500 ml
mleka2
jajka3-4 łyżki
mąki2 marchwie3
łodygi selera naciowego2
pory (białe części)2 łyżki
oleju1 łyżka
sezamu2 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprz,
chiliMleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać
płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by
płatki spęczniały i ostygły. Dodać
jajka,
mąkę oraz szczyptę
soli i wymieszać. Na wrzącą osoloną
wodę wkładać mokrą łyżeczką porcje masy. Gotować kluski do wypłynięcia, odcedzić i przelać zimną
wodą.
Marchew obrać, wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć je na mocno rozgrzanym
oleju, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać
sos sojowy i wymieszać. Podawać na kluskach. Potrawę posypać
sezamem.Smacznego :)
