Wykonanie
S ą mężczyźni którzy kochają swoje teściowe i przed wizytą dopytują czy ma jakieś życzenia co do menu. Do tej grupy należy Brasileiro.A Mamusia zażyczyła sobie słynną zupę brazylijską, co do której od dłuższego czasu Polonesa wiedzie dyskusję z Brasileiro, że jego zupa brazylijska przypomina podejrzanie zupę gulaszową.Taką samą dyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-).Składniki na 10 osób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1
mostka wołowego- 4
ziemniaki niewielkie- 3
marchewki- 3
buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie
cebule czerwone- 2 ząbki
czosnku- 1 duża
czerwona papryka- opakowanie
kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki
octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr
bulionu wołowego-
sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu
pomidorowego-
olejPrzygotowanie:Kroimy
mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu
pomidorowego i 2 ząbki startego
czosnku i następnie nacieramy nimi
mięso.
Bierzemy duży garnek 5- 6 litrowy (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy
olej w ilości takiej aby przykrył dno garnka. Na rozgrzany
olej kładziemy
mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki
bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby
mięso nie przywarło do dna garnka.
Kroimy w drobną kostkę
cebulę i
paprykę oraz
kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy
mięso lekko się nam podsmaży.
Dodajemy gorącą
wodę, aby przykryła
mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa.Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę
buraki. Wlewamy 4 łyżki
octu białego. Gdy
buraki już dodane kroimy również w kostkę
marchewkę oraz
dynię.
Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy
ziemniaki (też pokrojone w kostkę).W międzyczasie dolewamy
wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić.Łączny czas gotowania: 1 -1 , 5 godziny.
,