ßßß
S ą mężczyźni którzy kochają swoje teściowe i przed wizytą dopytują czy ma jakieś życzenia co do menu. Do tej grupy należy Brasileiro.A Mamusia zażyczyła sobie słynną zupę brazylijską, co do której od dłuższego czasu Polonesa wiedzie dyskusję z Brasileiro, że jego zupa brazylijska przypomina podejrzanie zupę gulaszową.Taką samą dyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-).Składniki na 10 osób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku- 1 duża czerwona papryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego- olejPrzygotowanie:Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku i następnie nacieramy nimi mięso.
Bierzemy duży garnek 5- 6 litrowy (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy olej w ilości takiej aby przykrył dno garnka. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.
Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa.Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię.
Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę).W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić.Łączny czas gotowania: 1 -1 , 5 godziny.
,