ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga

Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga

nazwa

Wykonanie

W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw.
Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona.
Składniki na 10 osób:
- 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi)
- 4 ziemniaki niewielkie
- 4 marchewki
- 2 buraki
- 2 średnie cebule białe
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie kolendry świeżej
- 2 duże łyżki kuminu
- 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)
- 3 kostki bulionu wołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso.
Bierzemy duży garnek (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.
Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.
Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą gotowe..
W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku.
Łączny czas gotowania: 1 -1 , 5 godziny.
Źródło:http://smakibrazylii.blogspot.com/2015/01/zupa-gulaszowa-wg-brasileiro-wersja.html