Wykonanie
W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością
mięsa i warzyw.Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona.Składniki na 10 osób:- 0,8 kg kg
mostka wołowego (z kośćmi)- 4
ziemniaki niewielkie- 4
marchewki- 2
buraki- 2 średnie
cebule białe- 1 duża
czerwona papryka- 3 ząbki
czosnku- opakowanie
kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 2 łyżki
octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 3 kostki
bulionu wołowego-
sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu
pomidorowego- 2 łyżki
olejuPrzygotowanie:Kroimy
mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu
pomidorowego i 2 ząbki startego
czosnku oraz 2 łyżki
octu i następnie nacieramy nimi
mięso.Bierzemy duży garnek (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki
oleju. Na rozgrzany
olej kładziemy
mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki
bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby
mięso nie przywarło do dna garnka.Kroimy w drobną kostkę
cebulę i
paprykę oraz
kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy
mięso lekko się nam podsmaży.Dodajemy gorącą
wodę, aby przykryła
mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę
buraki. Gdy
buraki już dodane kroimy również w kostkę
marchewkę.Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy
ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż
ziemniaki będą gotowe..W międzyczasie dolewamy
wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku.Łączny czas gotowania: 1 -1 , 5 godziny.