ßßß

W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw.Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona.Składniki na 10 osób:- 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi)- 4 ziemniaki niewielkie- 4 marchewki- 2 buraki- 2 średnie cebule białe- 1 duża czerwona papryka- 3 ząbki czosnku- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 3 kostki bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego- 2 łyżki olejuPrzygotowanie:Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso.Bierzemy duży garnek (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą gotowe..W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku.Łączny czas gotowania: 1 -1 , 5 godziny.