Wykonanie

Malutkie, takie na dwa kęsy.. w sam raz na mini poczęstunek lub elegancki upominek.Pachnące
cynamonem,
gałką muszkatołową,
kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni..Uwieńczone
polewą czekoladową i kruchymi
ciasteczkami w
mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną
marmoladkę lub
konfiturę.Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż ich upieczenie.Porcja na 24 muffinki o wymiarach 4 x 6 cm:- 3 szklanki
mąki- 1 szklanka
cukru- 3 łyżki
kakao
- 3
jajka- 1 szklanka
mleka- 1 szklaka kwaśnych
jabłek tartych na grubych oczkach- 2 łyżki
miodu- 3/4 szklanki
oleju- 1 pełna łyżka
przyprawy do piernika- 1/4 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 24 łyżeczki ulubionej
konfitury /
marmoladypolewa:-50 gr
masła- szczypta
soli- 2 łyżki
mleka- 3 łyżki
kakao-2 łyżki
cukrudodatkowo:- opakowanie miniciasteczek w
czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się np.
rodzynki namoczone w
rumie lub prażone z
cynamonem orzechy ziemne lub włoskie.
Mąkę,
cukier,
kakao, środek spulchniający,
przyprawę do piernika i
sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać
jaja,
mleko,
jabłka,
miód i
olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne.Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć
marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W
sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć.Piec ok. 25 minut w 180 'C. ( do suchego patyczka ).Skłądniki polewy podgrzać do połączenia składników nie doprowadzając do wrzenia.Na zimne muffinki położyć łyżkę wystudzonej polewy, na wierzchu ułożyć
ciasteczka.