Wykonanie

Ochłodziło się nieco na zewnątrz, więc można na romantyczną kolację podać coś więcej niż
sałatkę z
fetą i
kurczakiem:) Polecam przygotować domową lasagne z kremowym
pieczarkowym beszamelem... Wymaga nieco pracy, ale efekt w 100% wynagrodzi nam trudy i zadowoli drugą połówkę.
Makaron zwykle przygotowuję sama. Nie dzielę go na małe prostokąty a wykrawam takie kawałki jakiej wielkości jest forma do zapiekania.Wiedzieliście, że można bawić się smakiem beszamelu? Nie musi to być nudny smak zasmażonej
mąki z
masłem,
mlekiem i
gałką muszkatołową. Ja często zmieniam smaki tego uniwersalnego sosu. Dziś proponuję Wam polać zapiekankę beszamelem z
pieczarkami...boski efekt... zapraszam na romantyczną lasagne..Podaję proporcję na podwójną porcję, gdyż nasza kolacja bywa tak smaczna, że mamy na nią apetyt także następnego dnia ;)
Makaron można jak ja przygotować samemu lub odpowiednio użyć gotowego.Proporcje na dwie foremki 25 x 15cm- 350 gr
mąki ( typ 550 lub tortowa)- 3
jajka- łyżka
oleju- 1/4 łyżeczki
soliW misie miksera umieścić wszystkie składniki. Wyrabiać do połączenia się składników. Jeżeli widzimy, że ciasto nie chce się połączyć, lub jest bardzo ścisłe dodać 2-3 łyżki zimnej
wody. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę dłońmi. Odłożyć pod lnianą ściereczkę na 15 - 20 minut. Następnie ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować dostosowując do wymiarów foremki.

Ja nie suszę
makaronu jak jest to zalecane w oryginalnych włoskich przepisać. W związku z tym, że nie jest twardy nie trzeba go podgotowywać przed przełożeniem sosami. Natomiast każdy płat ciasta po rozwałkowaniu posypuję
mąką i przekładam lnianą ściereczką kuchenną bądź papierowymi ręcznikami. Tak przygotowany
makaron może czekać na nas nawet do drugiego dnia. (Jeżeli nie uda nam się w tym czasie wykorzystać
makaronu należy go wysuszyć. Suszymy rozłożony na płaskiej powierzchni).Teraz zabieramy się za sos
mięsno-
pomidorowy. Możemy przygotować swój ulubiony sos bolognese. Oto proporcje na sos, który ja zawsze wykonuje:- 500 gr
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego- puszka
pomidorów w zalewie + 2 łyżki
koncentratu pomidorowego
- 4 średnie
marchewki- 3 łyżki
oleju- 2 ząbki
czosnku- 1 średnia
cebula-
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
oreganoMarchewkę zetrzeć na grubych oczkach (
jabłkowych).
Czosnek pokroić w plasterki,
cebulę w piórka. Podsmażyć na
oleju, dodać
mięso. Przesmażyć. Dodać
marchewkę,
pomidory, koncentrat. Doprawić
solą, pierzem,
pieprzem cayenne i
oregano. Podlać 0,5 szklanki
wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty
makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" .
Pieczarkowy sos beszamelowy:- 500 gr
pieczarek- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- 2 szklanki
mleka- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól,
pieprzPieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek rozgrzać, wrzucić
pieczarki. Dusić na sucho do momentu aż po oddaniu
soków pieczarki odparują. Dodać
masło. Kiedy się rozpuści zasypać całość
mąką. Po przesmażeniu zasmażki wlać
mleko i
sok z cytryny. Doprawić
solą i
pieprzem. Mieszać do zgęstnienia sosu.Przygotować foremki do zapiekania. Do każdej wlać 1/4
sosu beszamelowego. Wyłożyć płat
makaronu. Ułożyć na nim kilka łyżek sosu bolognese. Powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały
sos beszamelowy i ułożyć pozostałe
pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić na 5 minut w piekarniku. Kroić w kwadraty.Można podać z
jogurtem greckim wymieszanym z roztartym ząbkiem
czosnku.