ßßß Cookit - przepis na Tort waniliowo- brzoskwiniowy

Tort waniliowo- brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie słodkich brzoskwiń z lekkim kwaskowym kremem na bazie serka i bitej śmietany.
Nie za słodki, orzeźwiający w smaku. Trudno poprzestać na jednym kawałku, żeby nie było - ostrzegałam ;)
Nie przepadam za tortami z ciężkimi i słodkimi kremami na bazie masła, ten stanowi miłą odmianę.
Pomyślałam, że jest idealny na wiosenne weekendowe podwieczorki!
Biszkopt ( 3 cienkie blaty z formy o średnicy 23 cm)
5 jajek ( białka i żółtka osobno)
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonej wanilii ( lub łyżeczka ekstraktu)
szczypta soli
Krem
2 serki 150 g z ziarenkami wanilii ( słodkie)
300 g sera na sernik ( smak naturalny)
2 łyżki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
1.5 łyżki żelatyny w proszku lub agaru
brzoskwinie w syropie ( z puszki lub domowe)
Na wierzch: owoce i prażone płatki migdałów
W Y K O N A N I E:
Biszkopt z wanilią: Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy masłem, dno wykładamy papierem i znów lekko smarujemy. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy, teraz żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i wanilią. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat ( lub podłogę) z wysokości ok. pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu przekrawamy na 3 blaty, nasączamy herbatą z sokiem i przekładamy kremem.
Krem : Brzoskwinie trzeba dokładnie odsączyć, aby nie puściły soku do kremu, najlepiej na sitku, a potem dosuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokroić w kosteczkę ok. 1 cm.( zostawić 2 połówki do ozdoby).
Żelatynę wsypać do garnuszka zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia ( nie gotować).
Ubić kremówkę na sztywno.
Sery zmiksować z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować, dodać do całości ubitą śmietanę i dokładnie połączyć z serem delikatnie mieszając szpatułką. Przekładać kremem nasączone blaty biszkoptu, układając na każdej warstwie kremu kawałeczki owoców. Na wierzch warstwa kremu, owoce i prażone migały.
Schładzamy w lodówce najlepiej na noc, ale minimum 2 godziny aby krem stężał, inaczej przy krojeniu wszystko się rozpłynie ;-)
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/04/tort-waniliowo-brzoskwiniowy.html