Wykonanie
Pyszne połączenie słodkich
brzoskwiń z lekkim kwaskowym kremem na bazie
serka i
bitej śmietany.Nie za słodki, orzeźwiający w smaku. Trudno poprzestać na jednym kawałku, żeby nie było - ostrzegałam ;)Nie przepadam za
tortami z ciężkimi i słodkimi kremami na bazie
masła, ten stanowi miłą odmianę.Pomyślałam, że jest idealny na wiosenne weekendowe podwieczorki!

Biszkopt ( 3 cienkie blaty z formy o średnicy 23 cm)5
jajek (
białka i
żółtka osobno)5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki mielonej
wanilii ( lub łyżeczka ekstraktu)szczypta
soliKrem2
serki 150 g z ziarenkami
wanilii ( słodkie)300 g
sera na sernik ( smak naturalny)2 łyżki
cukru pudru300 ml
śmietanki 30%1.5 łyżki
żelatyny w proszku lub agaru
brzoskwinie w syropie ( z puszki lub domowe)Na wierzch:
owoce i prażone
płatki migdałów
W Y K O N A N I E:
Biszkopt z
wanilią: Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy
masłem, dno wykładamy papierem i znów lekko smarujemy. Ubijamy pianę z
białek na sztywno ze szczyptą
soli, dodajemy po łyżce
cukru i dalej miksujemy, teraz
żółtka i miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i
wanilią. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat ( lub podłogę) z wysokości ok. pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu przekrawamy na 3 blaty, nasączamy
herbatą z
sokiem i przekładamy kremem.Krem :
Brzoskwinie trzeba dokładnie odsączyć, aby nie puściły soku do kremu, najlepiej na sitku, a
potem dosuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokroić w kosteczkę ok. 1 cm.( zostawić 2 połówki do ozdoby).
Żelatynę wsypać do garnuszka zalać 2 łyżkami zimnej
wody i odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia ( nie gotować).Ubić kremówkę na sztywno.
Sery zmiksować z
cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i zmiksować, dodać do całości ubitą
śmietanę i dokładnie połączyć z
serem delikatnie mieszając szpatułką. Przekładać kremem nasączone blaty
biszkoptu, układając na każdej warstwie kremu kawałeczki
owoców. Na wierzch warstwa kremu,
owoce i prażone migały.Schładzamy w lodówce najlepiej na noc, ale minimum 2 godziny aby krem stężał, inaczej przy krojeniu wszystko się rozpłynie ;-)