Wykonanie

Dlaczego włoski? bo
kapusta włoska, bo
pomidory, bo prosty i pełen smaku czyli na sposób włoski.To przepis mój własny, improwizowany. Zapisany ku pamięci, wylądował na blogu :)Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, doskonały sam lub jako dodatek.1 średnia główka
kapusty włoskiejkilka
suszonych pomidorów posiekanych ( tym razem dałam
chipsy pomidorowe BIO )pętko
kiełbasy myśliwskiej1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkuolej do smażenia1 łyżeczka
kminkulistek laurowysól,
pieprz1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
mąki
Do przygotowania potrawy użyłam średniej wielkości garnka (3l).
Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście, wycinamy twarde części, siekamy w paseczki.
Cebulę i
kiełbasę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach
oleju w garnku, dodając też pod koniec posiekany w duże kawałki
czosnek. Dorzucamy
kapustę, krótko smażymy 1 minutę i zalewamy
wodą lub
bulionem (ok. 1 szklanki). Dodajemy pozostałe
przyprawy (oprócz koncentratu) i dusimy pod przykryciem do miękkości
kapusty. Pod koniec dodajemy koncentrat, obsypujemy
mąką sos (przez siteczko aby nie było grudek), mieszamy, chwilkę gotujemy. Możemy zwiększyć ilość płynu, zależy czy chcemy uzyskać więcej sosu.
chipsy pomidorowe BIO