ßßß Cookit - przepis na Bigos włoski

Bigos włoski

nazwa

Wykonanie

Dlaczego włoski? bo kapusta włoska, bo pomidory, bo prosty i pełen smaku czyli na sposób włoski.
To przepis mój własny, improwizowany. Zapisany ku pamięci, wylądował na blogu :)
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, doskonały sam lub jako dodatek.
1 średnia główka kapusty włoskiej
kilka suszonych pomidorów posiekanych ( tym razem dałam chipsy pomidorowe BIO )
pętko kiełbasy myśliwskiej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka kminku
listek laurowy
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
Do przygotowania potrawy użyłam średniej wielkości garnka (3l).
Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście, wycinamy twarde części, siekamy w paseczki.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju w garnku, dodając też pod koniec posiekany w duże kawałki czosnek. Dorzucamy kapustę, krótko smażymy 1 minutę i zalewamy wodą lub bulionem (ok. 1 szklanki). Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz koncentratu) i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec dodajemy koncentrat, obsypujemy mąką sos (przez siteczko aby nie było grudek), mieszamy, chwilkę gotujemy. Możemy zwiększyć ilość płynu, zależy czy chcemy uzyskać więcej sosu.
chipsy pomidorowe BIO
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/03/bigos-woski.html