Wykonanie
Kolejny przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" A. Czelej.W oryginale pastą były nadziane kruche babeczki gryczane.Sceptycznie podeszłam do tego przepisu, ale ciekawość wygrała, jak to u mnie.Pasta jest przepyszna,
śliwki dają leciutkiej
słodyczy i dymnego posmaku, idealnie się wszystko komponuje.Konsystencja przyjemna, można smarować
pieczywo samą pastą lub używać jako
musztardy.Super się sprawdza też do pieczonych warzyw. Jednym słowem polecam!

(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY(W) PRZEMIANA
WODY - SMAK SŁONY(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY

przepis lekko zmodyfikowałam, zrezygnowałam też z
majonezu i
oliwy -dałam wzamian pastę
sezamową i łyżkę gęstego
jogurtuO - kilka wędzonych
śliwekZ - 2 średnie
bakłażany (1/2 kg)M - szczypta
pieprzu, 1
cebula, łyżeczka
oreganoświeża
bazylia,W -
sól do smakuD - 2 łyżeczki
soku z limonki (dałam z
cytryny)moje dodatki:O - łyżka pasty sezamowejD - łyżka gęstego
jogurtu naturalnego
Bakłażana i
cebulę skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1h 20 minut, sprawdzamy - powinien być bardzo miękki,
cebulę wyjęłam wcześniej.Studzimy
bakłażan, wydrążamy łyżką miąższ ze skórki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe.