Wykonanie

Bardzo proste w wykonaniu ciasto, wystarczy wszystko zamieszać łyżką.Puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi cząstkami
owoców (warzyw):)Powstało w ramach eksperymentu, właściwie trudno je nazwać '"ciasto z
owocami",ale
cukinia jest dla mnie tak wszechstronnym warzywem,że i na słodko i wytrawnie używam jej swobodnie.W tym cieście zastąpiła
jabłka. Ponieważ sama
cukinia ma smak neutralny,wzmocniłam ją
sokiem z cytryny,
cukrem i
cynamonem.W cieście wygląda jak kawałeczki
jabłka, w smaku tak bardzo się nie różni.

bazą był przepis na muffinki300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
cukru30 g
cukru malinowego Royal200 ml
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
oleju rzepakowego2 duże
jaja1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z
cytrynyszczypta
solisok z połowy
cytrynypół dużej
cukinii obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm (200 g po pokrojeniu)garść
malin (użyłam zamrożonych)dodatkowo : 2 łyżki
cukru, 2 łyżki
masła, płaska łyżeczka
cynamonu do obsypania
cukiniiplasterki
cukinii ze skórką na wierzch ciasta

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).W jednej misce łączymy sypkie składniki:
mąkę,
cukier, proszek,
sól.W drugim naczyniu : rozkłócone
jajka,
jogurt,
olej,
wanilię,
skórkę z cytryny.Część
cukinii obieramy ze skórki (jeśli ma pestki - wydrążamy je), kroimy na małe kawałeczki, dodajemy
soku z cytryny, łyżkę
cukru i pół łyżeczki
cynamonu (jeśli puści dużo soku to lekko odsączamy).Pozostałą
cukinię użyjemy na wierzch ciasta: kroimy w cienkie płaty (grubości 2 mm) razem ze skórką, obtaczamy w stopionym
maśle, 1 łyżce
cukru i połowie łyżeczki
cynamonu.Wlewamy masę
jogurtowo-jajeczną do sypkich składników i mieszamy delikatnie łyżką, pod koniec dorzucając kosteczki
cukinii i część z garści
malin ( użyłam zamrożonych aby nie rozmiękły bardzo w cieście), wykładamy masę na wysmarowaną blachę, na wierzch układamy cząstki
cukinii ze skórką i resztę
malin.Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia ciasta.Studzimy i wyjmujemy z formy.