ßßß Cookit - przepis na Ciasto z cukinią i malinami (bez miksera)

Ciasto z cukinią i malinami (bez miksera)

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste w wykonaniu ciasto, wystarczy wszystko zamieszać łyżką.
Puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi cząstkami owoców (warzyw):)
Powstało w ramach eksperymentu, właściwie trudno je nazwać '"ciasto z owocami",
ale cukinia jest dla mnie tak wszechstronnym warzywem,
że i na słodko i wytrawnie używam jej swobodnie.
W tym cieście zastąpiła jabłka. Ponieważ sama cukinia ma smak neutralny,
wzmocniłam ją sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.
W cieście wygląda jak kawałeczki jabłka, w smaku tak bardzo się nie różni.
bazą był przepis na muffinki
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
30 g cukru malinowego Royal
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
sok z połowy cytryny
pół dużej cukinii obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm (200 g po pokrojeniu)
garść malin (użyłam zamrożonych)
dodatkowo : 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, płaska łyżeczka cynamonu do obsypania cukinii
plasterki cukinii ze skórką na wierzch ciasta
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
W jednej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sól.
W drugim naczyniu : rozkłócone jajka, jogurt, olej, wanilię, skórkę z cytryny.
Część cukinii obieramy ze skórki (jeśli ma pestki - wydrążamy je), kroimy na małe kawałeczki, dodajemy soku z cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu (jeśli puści dużo soku to lekko odsączamy).
Pozostałą cukinię użyjemy na wierzch ciasta: kroimy w cienkie płaty (grubości 2 mm) razem ze skórką, obtaczamy w stopionym maśle, 1 łyżce cukru i połowie łyżeczki cynamonu.
Wlewamy masę jogurtowo-jajeczną do sypkich składników i mieszamy delikatnie łyżką, pod koniec dorzucając kosteczki cukinii i część z garści malin ( użyłam zamrożonych aby nie rozmiękły bardzo w cieście), wykładamy masę na wysmarowaną blachę, na wierzch układamy cząstki cukinii ze skórką i resztę malin.
Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia ciasta.
Studzimy i wyjmujemy z formy.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-cukinia-i-malinami-bez-miksera.html