Wykonanie

Wilgotne i mocno
cytrynowe.
Maliny w sezonie więc dorzucam. Pasują idealnie.Proste i smaczne ciasto na słodka zachciankę.

Przepis własny ( na keksówkę 10x25 cm)1. 5 szklanki
mąki1. 5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru ( w tym 3 łyżki
cytrynowego - użyłam go też tu)2
jajka wiejskie XLskórka z 2
cytrynsok z połowy
cytryny120 g
masła miękkiego120 ml gęstego
jogurtu naturalnegoszczypta
soliłyżeczka ekstraktu
waniliowegook. szklanka
malin + 2 łyżki
mąkiNagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg).W jednej misce łączymy
mąkę z proszkiem. W drugiej
jogurt i
sok z cytryny + skórka i ekstrakt
waniliowy.
Maliny w osobnym naczynku przesypujemy
mąką.Ucieramy miękkie
masło i
cukier na gładką masę, dodajemy po jednym
jajku, miksując po każdym parę chwil.Miksujemy dalej powoli, dodając na przemian
mąkę z proszkiem i masę
jogurtową.Gotowe ciasto przekładamy do keksówki (10x25cm) posmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (lub obsypanej
mąką). Wykładamy na przemian trochę ciasta i wrzucamy gdzieniegdzie
maliny. Na wierzch również dajemy parę
owoców. Pieczemy na niższym poziomie ok. 50-60 minut do suchego patyczka, studzimy na kratce.Możemy posypać lekko przestudzone ciasto
cukrem pudrem.