Wykonanie
Pozdrowienia z pięknej i
słonecznej Lizbony ! Do pozdrowień dołączam pyszne
makowe muffiny z
malinami :)
Przepis z gazety
Sól i
Pieprz 5/2012 z moimi modyfikacjami.Składniki (12 muffinek):- 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej- 1 szklanka
mąki krupczatki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżki mielonego
maku- 2 duże
jajka- 8-10 łyżek
cukru- 180 g
jogurtu naturalnego- 8 łyżek roztopionego
masła- skórka starta z 1/2
cytryny- 150 g
malin (świeżych lub mrożonych)Do miski wsypać obie
mąki i
proszek do pieczenia. Dodać
mak, wymieszać. Do drugiej miski wbić, ubić. Dodawać stopniowo
cukier, dalej mieszać.
Jogurt też dodawać stopniowo i mieszać. Do wystudzonego
masła dodać
skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Dodać zawartość pierwszej miski. Dokładnie wymieszać. Do papilotek włożyć łyżkę masy, położyć kilka
malin. Przykryć kolejną łyżką masy, dodać resztę
malin. Piec ok. 20 minut, w 200 stopniach.