ßßß Cookit - przepis na Tarta z marchwią i zielonymi warzywami

Tarta z marchwią i zielonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawy smak wyszedł tej tarty sama byłam zaskoczona :)
Marchewka z nutą orientu, bo nawet już kilka ziarenek
kolendry daje dużo aromatu.
Słodycz marchwi i groszku przełamuje ser, aromat czosnku i tymianku.
Proste składniki a razem tworzą smaczną całość.
Polecam na szybki obiad, lunch czy kiedy chcecie:)
przepis własny
4-5 marchewek
70 g białego sera
opakowanie ciasta francuskiego
100 ml śmietany kremówki
1 jajko
150 g zielonego groszku (mój by mrożony)
mały brokuł
świeży tymianek
sól, pieprz
mały ząbek czosnku
10-15 ziaren kolendry Prymat
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie przez ok.30 minut.
Brokuł wrzucamy na koniec na parę minut aby lekko zmiękł ,
możemy też go ugotować osobno jeśli tak wolimy.
Odcedzamy warzywa.
W misce łączymy marchew, biały ser, posiekany czosnek, sól, piperz.
Rozdrabniamy wszystko, ale nie na papkę, tak aby zachować kawałeczki marchwi.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę prostokątną wykładamy ciastem, na nim rozprowadzamy masę marchewkową,
układamy na to różyczki brokuła i posypujemy rozmrożonym groszkiem.
Zalewamy śmietanką z jajkiem, doprawioną solą i pieprzem.
Posypujemy tymiankiem i ziarenkami kolndry.
Zapiekamy aż farsz się zetnie a brzegi zezłocą (ok 25 minut).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/tarta-z-marchwia-i-zielonymi-warzywami.html