ßßß
Bardzo ciekawy smak wyszedł tej tarty sama byłam zaskoczona :)Marchewka z nutą orientu, bo nawet już kilka ziarenekkolendry daje dużo aromatu.Słodycz marchwi i groszku przełamuje ser, aromat czosnku i tymianku.Proste składniki a razem tworzą smaczną całość.Polecam na szybki obiad, lunch czy kiedy chcecie:)przepis własny4-5 marchewek70 g białego seraopakowanie ciasta francuskiego100 ml śmietany kremówki1 jajko150 g zielonego groszku (mój by mrożony)mały brokułświeży tymianeksól, pieprzmały ząbek czosnku10-15 ziaren kolendry Prymat
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie przez ok.30 minut.Brokuł wrzucamy na koniec na parę minut aby lekko zmiękł ,możemy też go ugotować osobno jeśli tak wolimy.Odcedzamy warzywa.W misce łączymy marchew, biały ser, posiekany czosnek, sól, piperz.Rozdrabniamy wszystko, ale nie na papkę, tak aby zachować kawałeczki marchwi.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę prostokątną wykładamy ciastem, na nim rozprowadzamy masę marchewkową,układamy na to różyczki brokuła i posypujemy rozmrożonym groszkiem.Zalewamy śmietanką z jajkiem, doprawioną solą i pieprzem.Posypujemy tymiankiem i ziarenkami kolndry.Zapiekamy aż farsz się zetnie a brzegi zezłocą (ok 25 minut).