ßßß
Tym razem mało słodkie, w takiej wersji świetne są np. na śniadanie do kawy.Ale można dać więcej cukru wtedy będzie to deser w pełni.Kruszonka z niewielkim dodatkiem chałwy bardzo tu pasuje smakowo.W duecie z cynamonem dobrze się sprawdza w sąsiedztwie jabłek.Muffinki są wilgotne, ciasto puszyste i leciutkie.Na pewno jeszcze skorzystam z bazowego przepisu.
Przepis bazowy z tej strony .Suche składniki:300g mąki ( dałam częściowo razową)120 g cukru1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2-3 łyżeczki cukru z wanilią1/2 łyżeczki cynamonuMokre składniki:2 jajka200 ml jogurtu naturalneg lub kefiru (użyłam maślanki)100-120 ml olejudodatkowo:1 jabłko pokrojone w 1cm kosteczkę50 chałwy waniliowej ( np. baton chałwy Odra)Kruszonka:100 g mąki60 g miękkiego masła50 g cukru pudruDo miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki.Najpierw przygotowałam kruszonkę i wstawiłam do lodówki na czas przygotowań babeczek.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Formę na muffinki smarujemy masłem jub wypełniamy papierowymi papilotkami.W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki z suchymi, delikatnie i niezbyt dokładnie mieszamy (np. widelcem). Im bardziej niedbale to zrobimy tym muffiny będą bardziej puszyste.Na koniec dodajemy kawałeczki jabłka ( pokrojonego w kostkę).Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką i kawałeczkami chałwy.Pieczemy 15-20 minut, do zesłocenia.