Wykonanie
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sodyszczypta
soli3/4 szklanki
cukru100 g miękkiego
masła2
jajka2 dojrzałe
banany1/3 szklanki
jogurtu1 łyżka domowego
cukru waniliowegoskórka otarta z
pomarańczy (jakieś 2 łyżeczki)60 g posiekanej
gorzkiej czekolady1 duża
gruszka pokrojona wzdłuż na cząstkiDodatkowo na wierzch ciasta:1-2 łyżki posiekanej
czekolady lub
groszków czekoladowych

1. Wymieszać razem 2 szklanki
mąki, proszek,
sodę i
sól.2.
Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.3.
Masło ucierać z
cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.4. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym
jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.5. Do masy dodać rozgniecione
banany,
wanilię,
skórkę pomarańczową,
jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (tak około 10 sekund). Wsypać
mąkę i wymieszać łyżką, bardzo krótko.6. Na końcu dodać posiekaną
czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.7. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30 x 16 cm (u mnie okrągła średnicy 20 cm). Posmarowałam ją
masłem i posypałam
kakao z
cynamonem zamiast
mąki.Wierzch wyrównać, ułożyć cząstki
gruszki i posypać czekoladowymi
groszkami.7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 50 minut na najniższym poziomie piekarnika).Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
