Wykonanie
Nie przepadam za kotletami mielonym, zostało mi jednak trochę
mielonego mięsa i duuuuużo
cukinii na działce. Zaryzykowałam. Dzięki
cukinii, kotlety są miękkie i delikatne. Urozmaiciłam je także o trik, który podejrzałam ostatnio w programie
Magdy Gessler . Mianowicie chodzi o wydobycie smaku z mielonej
papryki poprzez podsmażenie jej na
smalcu.Wyszło apetycznie i ciekawie w smaku. Dodałam
otrąb pszennych zamiast
bułki tartej, bo zdrowiej i smaczniej. Kotlety upiekłam w piekarniku.
Składniki:
30 dag mielonej
łopatki1
młoda nieduża
cukinia1 mały
pomidor1
jajkootręby pszenne Kupca
sólpieprztymianekoregano1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki podsmażona na 1 łyżeczce
smalcuświeża
natka lubczyku posiekana
Mięso mielone posypać
pieprzem,
tymiankiem,
oregano i posiekaną
natką lubczyku. Wymieszać, dodać pokrojonego w kostkę
pomidora i podsmażoną
słodką paprykę.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć z
wody i dodać do
mięsa. Wbić
jajko i wsypać
otrąb pszennych Kupiec, by zagęścić masę. Wyrobić i formować kotleciki. Piec w piekarniku na papierze posmarowanym smalczykiem w 200 st. C przez 20 minut. Piekłam trochę dłużej i lekko się przypiekły ;)