ßßß
Składniki(na 4 porcje)- 125g sardynek z puszki w oliwie extra vergine- 3 duże pomidory- 4 garści świeżego szpinaku- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka suszonej bazylii- 1 łyżeczka suszonego oregano- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- oliwa z oliwek- makaron pennePrzygotowanieRozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć sardynki z puszki. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i posiekane 2 ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, czasem mieszając. Doprawić solą, pieprzem, łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii. W międzyczasie ugotować makaron penne oraz umyć i posiekać liście szpinaku. Sos sardynkowo-pomidorowy podawać z makaronem i świeżym szpinakiem. Smacznego!