Ciekawe danie z orientalnymi składnikami. Standardowo powstało z braku czasu i sensownego zaopatrzenia w lodówce :)Składniki(na 4 porcje)- 250 g filetu z łososia- 10 krewetek black tiger- pół szklanki kiełków fasoli mung- 1 szalotka- 1/3 papryczki chilli- 2 cm kawałek pora- 1/3 szklanki groszku konserwowego- 1 jajko- sezam do posypania- olejryżowy- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżeczki cukru- sól, pieprz do smakuPrzygotowanieFilet z łososia pokroić w kostkę. W woku rozgrzać olejryżowy, zeszklić cebulęszalotkę pokrojoną w kostkę i podsmażyć łososia. Dodać krewetki, kiełki fasoli mung, posiekaną papryczkę chilli bez ziarenek, posiekany kawałek pora, groszek konserwowy i smażyć przez 4 minuty. Następnie dodać roztrzepane jajko i smażyć na dużym ogniu kolejne 2 minuty ciągle mieszając. W międzyczasie ugotować makaron jajeczny do dań z woka i dodać go do naszej potrawy. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszać, doprawić do smaku, posypać sezamem. Smacznego!