ßßß Cookit - przepis na Ruskie Pierogi i Pierogi Szwedzkie

Ruskie Pierogi i Pierogi Szwedzkie

nazwa

Wykonanie

Nadzienie serowo - ziemniaczane jest podobno pomysłem rosyjskim. To możliwe. Nie ma powodów, by twierdzić, że nie jest. Ciasto do pierogów to inna sprawa. Prawdziwe rosyjskie pierogi są robione z ciasta drożdżowego i pieczone w piecu a nie gotowane w wodzie. Farsz z sera i ziemniaków wcale nie jest w tych okolicznościach obowiązkowy.
Prawdziwe ruskie pierogi mogą być nadziane mięsem, serem a mam nadzieję, że również kapustą i grzybami. Tak właśnie tym razem postąpiłam. Nie wiem, co powiedzieliby Rosjanie, gdyby zjedli dzisiejsze pierogi Złej Królowej, z wydumanym przez nią samą nadzieniem. Może pochwaliliby ich smak a może nie. Niewykluczone, że poczuliby się obrażeni w swej narodowej dumie, bo ruskie pierogi Złej Królowej tym razem smakują prawie tak samo jak pierogi "szwedzkie" sprzedawane do niedawna w Krakowie przy ulicy Długiej. Podobieństwo jest dziełem przypadku, tak się po prostu udało i należy się cieszyć, bo pierogi "szwedzkie" ze sklepiku na Długiej były znakomite. Niewiele brakowało im do tych:
Składniki ciasta:
są dokładnie takie same jak tu:
http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/11/ruski-pierog-krokietow-nie-bedzie.html
Składniki farszu:
150 g wędzonego gotowanego boczku
500 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 cebula
szczypta kminku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżki masła i 2 łyżki mąki do wykonania zasmażki
dodatkowo: czarnuszka do posypania pierogów, sól, 2 łyżki masła do smażenia pieczarek, jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta.
Zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni zrumienić boczek, dodać do niego cebulę i zeszklić.
Dodać kapustę, którą wcześniej należy odcisnąć i pokroić w kostkę.
Kapustę smażyć z boczkiem i cebulą tak długo, aż się zrumieni i zacznie przywierać do dna patelni. Zawartość patelni należy stale mieszać.
Usmażona kapusta wygląda tak:
Gdy jest gotowa, należy zdjąć ją z patelni i odłożyć do miski.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych okach. Rozgrzać ponownie patelnię, na której smażyła się kapusta, dodać masło. Gdy masło się stopi włożyć pieczarki i posolić.
Smażyć je przez chwilę. Gdy puszczą sok, smażyć dalej aż sok odparuje prawie w całości:
Gdy soku jest już bardzo mało, dodać do pieczarek przygotowaną kapustę z boczkiem i wymieszać. Zdjąć patelnię z palnika. Doprawić farsz solą, dodać kminek.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić ją zimną wodą (około 1/2 szklanki).
Zasmażkę dodać do farszu i wymieszać.
Jajko i śmietanę rozkłócić dokładnie
i dodać do farszu. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko razem i odstawić. Farsz jest gotowy.
Ciasto podzielić na 6 części.
Każdą kolejno rozwałkować na placek wielkości talerzyka deserowego. Na środek nakładać farsz
i sklejać mocno brzegi.
Po sklejeniu pieroga zawinąć brzeg ponownie, tworząc "warkoczyk".
Gotowe pierogi przenieść na półkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pieróg ponakłuwać w kilku miejscach szpikulcem i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić półkę z pierogami do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem. Piec przez 20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze przez 25 minut. Jeśli wierzch pierogów zbyt mocno się zrumieni, należy przykryć je arkuszem papieru do pieczenia.
Upieczone wyglądają tak:
Jeśli nie wszystkie pierogi zmieszczą się na blasze na jeden raz, należy pozostające części ciasta odłożyć pod przykryciem. Niech poczekają, aż pierwsza tura "wyjdzie" z piekarnika.
Pierogi udają się ładniejsze, jeśli są pieczone bezpośrednio po uformowaniu.
Wypiek można zamrażać. W takim przypadku należy pierogi tylko "podpiec" przez 20 minut.
Pierogi "dopieka" się bez wcześniejszego rozmrażania, przez około 30 minut w temp. 160 stopni.
Pierogów "szwedzkich" w Krakowie przy ulicy Długiej już się nie sprzedaje. Sklep zniknął, zamknięty na głucho . Zła Królowa na pocieszenie zatem, swoje ruskie pierogi Czytelnikowi poleca. Na otarcie łez. Jeśli Czytelnik tamtych próbował, wie zapewne w czym rzecz.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/03/ruskie-pierogi-i-pierogi-szwedzkie.html