ßßß Cookit - przepis na Krem cukiniowy

Krem cukiniowy

nazwa

Wykonanie

Witam! Ostatnia kolacja w moim domu, jak to często u mnie się zdarza- była na "zielono". Zaserwowałam sobie gęsty krem cukiniowy. Ogólnie przyrządzam takowy na kilka sposobów, ale dziś podaję ten z ostatniego wieczora :) Szybkie, smaczne, pożywne- takie wydanie dań lubię najbardziej. Polecam i Wam!
Składniki:
- ok. 500 ml bulionu (najlepiej warzywno- mięsnego, ale leniwi mogą oczywiście takowy wykonać z kostki rosołowej, czego ja nie zalecam...),
- dwie większe cukinie,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietany 18% lub kremówki,
- odrobina mąki,
- przyprawy: świeży imbir (ok. 3 cienkie plasterki), sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka czerwona ostra i słodka,
- opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Grzanki (ja niestety tym razem nie miałam, ale zazwyczaj przygotowuję w taki sam sposób, więc podaję recepturę): chleb, bułka (cokolwiek macie w domu), czosnek granulowany, suszone zioła (bazylia/oregano/prowansalskie).
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek kroję drobno, cukinie w kostkę przy czym 1 i 1/3 cukinii wykorzystam typowo do zupy, a resztę jako "pływający w kremie dodatek". Najpierw rozgrzewam w garnku olej rzepakowy i podsmażam na nim chwilę cebulę, tak aby się zeszkliła. Następnie dorzucam cukinię i chwilę znów smażę, pod koniec dorzucam czosnek,
2. Całość zalewam ok. 500 ml bulionu i dodaję przyprawy, przy czym imbir kroję w drobną kosteczkę. Wszystko gotuję na niewielkim ogniu, aby trochę zredukować ilość płynu (ok.5 min),
3. Wszystko traktuję blenderem, miksując na gładką masę,
4. W tym momencie dodaję śmietanę lub jeśli zupa jest zbyt rzadka (chociaż raczej to się nie zdarza) przygotowuję kremową zaprawę: 1/2 szklanki wody + śmietana oraz ok. 1 łyżeczka mąki. Podane składniki bardzo dokładnie mieszam na gładką konsystencję. Zupę kładę ponownie na niewielki ogień, dolewam do szklanki z zaprawą trochę gorącej zupy, energicznie mieszając (aby zahartować zaiwsinę:)) i wlewam do garnka- energicznie mieszam, aby nic nam się nie zważyło. Można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku, ale nie jest to konieczne.
5. Na patelni podsmażam pozostałą cukinię z przyprawami, wrzucam na talerz i zalewam kremem.
6. Grzanki: pieczywo kroimy w kostkę, sypiemy obficie czosnkiem granulowanym i w mniejszej ilości ziołami, podsmażamy na oleju rzepakowym, aż będą rumiane i chrupiące. Jaki zapach wtedy rozchodzi się po domu ;)
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2013/05/witam-ostatnia-kolacja-w-moim-domu-jak.html