Wykonanie
Witam! Ostatnia kolacja w moim domu, jak to często u mnie się zdarza- była na "zielono". Zaserwowałam sobie gęsty krem
cukiniowy. Ogólnie przyrządzam takowy na kilka sposobów, ale dziś podaję ten z ostatniego wieczora :) Szybkie, smaczne, pożywne- takie wydanie dań lubię najbardziej. Polecam i Wam!
Składniki:- ok. 500 ml
bulionu (najlepiej warzywno-
mięsnego, ale leniwi mogą oczywiście takowy wykonać z
kostki rosołowej, czego ja nie zalecam...),- dwie większe
cukinie,- 1 średniej wielkości
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 100 ml
śmietany 18% lub kremówki,- odrobina
mąki,-
przyprawy: świeży
imbir (ok. 3 cienkie plasterki),
sól,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowa,
papryka czerwona ostra i słodka,- opcjonalnie łyżeczka
koncentratu pomidorowego.Grzanki (ja niestety tym razem nie miałam, ale zazwyczaj przygotowuję w taki sam sposób, więc podaję recepturę):
chleb,
bułka (cokolwiek macie w domu),
czosnek granulowany, suszone
zioła (bazylia/oregano/prowansalskie).Przygotowanie:1.
Cebulę,
czosnek kroję drobno,
cukinie w kostkę przy czym 1 i 1/3
cukinii wykorzystam typowo do zupy, a resztę jako "pływający w kremie dodatek". Najpierw rozgrzewam w garnku
olej rzepakowy i podsmażam na nim chwilę
cebulę, tak aby się zeszkliła. Następnie dorzucam
cukinię i chwilę znów smażę, pod koniec dorzucam
czosnek,2. Całość zalewam ok. 500 ml
bulionu i dodaję
przyprawy, przy czym
imbir kroję w drobną kosteczkę. Wszystko gotuję na niewielkim ogniu, aby trochę zredukować ilość płynu (ok.5 min),3. Wszystko traktuję blenderem, miksując na gładką masę,4. W tym momencie dodaję
śmietanę lub jeśli zupa jest zbyt rzadka (chociaż raczej to się nie zdarza) przygotowuję kremową zaprawę: 1/2 szklanki
wody +
śmietana oraz ok. 1 łyżeczka
mąki. Podane składniki bardzo dokładnie mieszam na gładką konsystencję. Zupę kładę ponownie na niewielki ogień, dolewam do szklanki z zaprawą trochę gorącej zupy, energicznie mieszając (aby zahartować zaiwsinę:)) i wlewam do garnka- energicznie mieszam, aby nic nam się nie zważyło. Można dodać łyżeczkę
koncentratu pomidorowego dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku, ale nie jest to konieczne.5. Na patelni podsmażam pozostałą
cukinię z
przyprawami, wrzucam na talerz i zalewam kremem.6. Grzanki:
pieczywo kroimy w kostkę, sypiemy obficie
czosnkiem granulowanym i w mniejszej ilości
ziołami, podsmażamy na
oleju rzepakowym, aż będą rumiane i chrupiące. Jaki zapach wtedy rozchodzi się po domu ;)