ßßß
Składniki:- świeży makaron jajeczny (grube Tagliatelle z Lidla), ew. zwykły makaron Tagliatelle,- boczek (ok. 20-30 dag; w Lidlu dostępny jest pokrojony w kostkę boczek, idealny do makaronów),- 1 cebula,- 1-2 ząbki czosnku,- 1 mały brokuł lub 1/2 dużego,- płynna śmietana 30% (mały kubek ok. 250 g ; dla dbających o linię przynajmniej śmietana 18%),- 1 jajo kurze,- olej (preferuję rzepakowy),- sól, pieprz (lepiej biały, ale czarny również się nada),- odrobina mąki do zagęszczenia,- kilka gałązek koperku.Przygotowanie:1 . Makaron ugotować al dente zgodnie z informacją na opakowaniu (świeży makaron jajeczny, który ja wykorzystałam gotuje się 3-5 min na wolnym ogniu),2. Zagotować ok. 500 ml wody,3 . Brokuła umyć i podzielić na bardzo małe różyczki, następnie zaleć je wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na cały czas przygotowania makaronu,4. Cebulę pokroić w kosteczkę (jeśli nie posiadamy praski do czosnku to również drobno posiekać czosnek),5. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę (najpierw chwilę należy podsmażać boczek, następnie dorzućmy do niego cebulę), jeśli nie mamy praski do wyciskania czosnku to pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w kostkę (nie wcześniej, gdyż zbyt mocno usmażony staje się gorzki) ; jeśli posiadamy praskę to czosnek dodamy później,6. Połowę kubeczka śmietany należy rozrobić z 3/4 szklanki wody oraz z żółtkiem jaja kurzego i wlać na patelnię, do boczku i cebuli (w tym momencie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę);7. Dodać sól i pieprz (zgodnie z własnym uznaniem, ale lepiej nie przesadzać z ilością :)), gotować na małym ogniu,8. W międzyczasie pozostałą część śmietany dokładnie rozwałkować z mąką (ok. 2- łyżeczki), tak, aby nie było grudek. Do śmietany z mąką nalać trochę gorącego sosu z patelni, aby zapobiec zważeniu mieszanki. Następnie wlać ją na patelnię z sosem energicznie mieszając, od razu zauważymy jak nasz sos się zagęszcza. Dusić go przez chwilę ok. 1 min.7. Drobno pokroić koper, zostawić kilka gałązek do przyozdobienia potrawy,8 . Dodać do sosu białko, energicznie rozwałkować je w sosie. Dodać na patelnię ugotowany makaron i odcedzone różyczki brokuł. Zdjąć z ognia. Wszystko dobrze ze sobą połączyć.9. Danie wyłożyć na talerze, posypać koprem, przyozdobić zgodnie z własnymi upodobaniami. Może lekko popieprzyć na wierzchu.No i Voilà- Smacznego!Do tego koniecznie Wasze ulubione wino, zapachowe świeczki i romantyczny klimat gotowy!