Wykonanie
Witam!Ostatnio w mojej głowie zrodził się pomysł utworzenia bloga kulinarnego- właściwie podsunął mi go mój partner życiowy (może smakowały mu serwowane przeze mnie potrawy...? :)). Lubię od czasu do czasu przyrządzić coś smacznego- zazwyczaj danie z nowego przepisu bądź takie będące czystą improwizacją z mojej strony. Codzienne ślęczenie w kuchni i przyrządzanie tradycyjnych,
polskich posiłków to zupełnie nie moja bajka. W każdym razie myślę, że warto podzielić się z
Wami własnymi doświadczeniami. Zawsze, gdy w moim mniemaniu dana potrawa jest udana- jej wizerunek zostaje uwieczniony przy pomocy aparatu fotograficznego. Niestety w zupełnie amatorski sposób, gdyż nie znam się na fotografii kulinarnej. Poza umiejętnościami fotografa ważne są określone wymagania sprzętowe- myślę, że mój aparat fotograficzny ich nie spełnia. Mimo to staram się by wszystko prezentowało się smacznie i mam nadzieje, ze pobudzę apetyt niejednego z Was! :)Ostatnio w naszym domu rozkoszą dla podniebienia był
Makaron Carbonara Broccoli. Nie wspomniałam wcześniej, ale
makaron to podstawa mojego menu- uwielbiam! :)Zakupy zostały zrobione w Lidlu, oczywiście przepis można modyfikować, dostosować nieco do własnych preferencji i składników dostępnych w najbliższym Wam sklepie.
Składniki:- świeży
makaron jajeczny (grube Tagliatelle z Lidla), ew. zwykły
makaron Tagliatelle,-
boczek (ok. 20-30 dag; w Lidlu dostępny jest pokrojony w kostkę
boczek, idealny do
makaronów),- 1
cebula,- 1-2 ząbki
czosnku,- 1 mały
brokuł lub 1/2 dużego,- płynna
śmietana 30% (mały kubek ok. 250 g ; dla dbających o linię przynajmniej
śmietana 18%),- 1
jajo kurze,-
olej (preferuję rzepakowy),-
sól,
pieprz (lepiej biały, ale czarny również się nada),- odrobina
mąki do zagęszczenia,- kilka gałązek
koperku.Przygotowanie:1 .
Makaron ugotować al dente zgodnie z informacją na opakowaniu (świeży
makaron jajeczny, który ja wykorzystałam gotuje się 3-5 min na wolnym ogniu),2. Zagotować ok. 500 ml
wody,3 .
Brokuła umyć i podzielić na bardzo małe różyczki, następnie zaleć je wrzącą
wodą i pozostawić pod przykryciem na cały czas przygotowania
makaronu,4.
Cebulę pokroić w kosteczkę (jeśli nie posiadamy praski do
czosnku to również drobno posiekać
czosnek),5. Rozgrzać na patelni niewielką ilość
oleju rzepakowego i podsmażyć na nim
boczek pokrojony w kostkę oraz
cebulę (najpierw chwilę należy podsmażać
boczek, następnie dorzućmy do niego
cebulę), jeśli nie mamy praski do wyciskania
czosnku to pod koniec smażenia dodać
czosnek pokrojony w kostkę (nie wcześniej, gdyż zbyt mocno usmażony staje się gorzki) ; jeśli posiadamy praskę to
czosnek dodamy później,6. Połowę kubeczka
śmietany należy rozrobić z 3/4 szklanki
wody oraz z
żółtkiem jaja kurzego i wlać na patelnię, do
boczku i
cebuli (w tym momencie dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę);7. Dodać
sól i
pieprz (zgodnie z własnym uznaniem, ale lepiej nie przesadzać z ilością :)), gotować na małym ogniu,8. W międzyczasie pozostałą część
śmietany dokładnie rozwałkować z
mąką (ok. 2- łyżeczki), tak, aby nie było grudek. Do
śmietany z
mąką nalać trochę gorącego sosu z patelni, aby zapobiec zważeniu mieszanki. Następnie wlać ją na patelnię z sosem energicznie mieszając, od razu zauważymy jak nasz sos się zagęszcza. Dusić go przez chwilę ok. 1 min.7. Drobno pokroić
koper, zostawić kilka gałązek do przyozdobienia potrawy,8 . Dodać do
sosu białko, energicznie rozwałkować je w sosie. Dodać na patelnię ugotowany
makaron i odcedzone różyczki
brokuł. Zdjąć z ognia. Wszystko dobrze ze sobą połączyć.9. Danie wyłożyć na talerze, posypać
koprem, przyozdobić zgodnie z własnymi upodobaniami. Może lekko popieprzyć na wierzchu.No i Voilà- Smacznego!Do tego koniecznie Wasze ulubione
wino, zapachowe świeczki i romantyczny klimat gotowy!