Wykonanie
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z
mięsa wołowego i
kapusty.
25 dag
mąki1,5 dag
drożdży2
żółtka10 dag
masła0,5 szklanki
mleka2 łyżki
olejuszczypta
solijajko do smarowaniaFarsz:ok. 25 dag
gotowanej wołowiny z rosołuok. 20 dag
kapusty kiszonej1
cebulałyżka
smalcu1
jajkoprzyprawa np. Kucharek
pieprzczosnek granulowany lub świeżyZ czterech łyżek
mąki,
drożdży i
mleka zrobić rozczyn gęstości
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia, następnie połączyć z
mąką,
żółtkami i
solą. Zagnieść ciasto dodając pod koniec
olej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz.
Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć
wodę.
Cebulę pokroić i zeszklić na
smalcu. Zmielić
mięso razem z
kapustą i
cebulą. Dodać
jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką i rozwałkować w kształcie koła. Posmarować
masłem, złożyć w kopertę, rozwałkować w prostokąt i znów smarować
masłem, złożyć. Czynność tę powtórzyć cztery
razy. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm, pociąć na prostokątne kawałki, nadziewać i formować paszteciki. Zostawić na kilkanaście minut aby lekko podrosły, następnie smarować
jajkiem rozmąconym z łyżką
wody. Upiec w temperaturze 200 stopni 15 - 20 minut.