Wykonanie
Bułeczki
drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z
czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np.
marmoladą,
serem,
budyniem.Polecam do filiżanki
kakao.

Składniki ciasta:ok. 50 dag
mąki
2
jajka200 ml
jogurtu naturalnego1 opakowanie suchych
drożdży7 łyżek
cukru1/3 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
soli2 łyżki miękkiego
masłacukier wanilinowySkładniki kruszonki:1/4 kostki
margaryny (roztopić)4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru1
żółtko1 łyżeczka
cukru wanilinowegoDodatkowo: dowolne dodatki do nadziewaniaW naczyniu wymieszać suche składniki, dodać
jogurt,
mleko i
masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat obsypany
mąką, lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 9 części, uformować bułeczki nadziewając je wybranymi dodatkami. Na natłuszczonej blaszce lub w dużej tortownicy ułożyć stokrotkę. Na wierzchu posmarować
jajkiem rozbełtanym z
wodą, obsypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

