Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z
serowym farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają go również dzieci. Ponadto nie wymaga wielu przygotowań, a dodatkiem mogą być świeże
owoce lub
dżem w zależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :)

Ilość porcji: 10Składniki:Na naleśniki:

0,5 litra
mleka2 szklanki
mąki1
jajkoSzczypta
soliNa farsz:½ kg
twarogu półtłustegoI opakowanie
cukru wanilinowego ( 2 łyżki)½ łyżka zwykłego
cukruMały
jogurt naturalny ( ok. 250g)1
żółtkoOk. 50 g
masłaMargarynaPrzygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy robotem. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę
wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy
mąki. Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy wszystkie składniki oraz dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze
cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną
margaryny. Na jeszcze ciepłym naleśniku, pośrodku umieszczamy dwie łyżki farszu i składamy w kwadrat (tak jak na zdjęciach) lub inny dowolny kształt. Robimy tak, aż nie skończą nam się składniki. Następnie myjemy patelnie i podgrzewamy ją z
masłem. Smażymy przygotowane naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Podajemy koniecznie na ciepło z dodatkiem świeżych
owoców lub
dżemu. Pycha!




