Wykonanie
Biszkopt z kremem,
owocami i
galaretką to bardzo popularne połączenie. Jednak w zależności od doboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję
biszkopt przełożony kremem budyniowym i
galaretką agrestową z
pomarańczami, posypany
cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka.

Biszkopt:8 dużych
jajek9 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia9 łyżek
mąki krupczatki2 łyżki
octu2 łyżki
olejuJajka z
cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, dodać
ocet i
olej i jeszcze miksować. Następnie dodać
mąkę (polecam krupczatkę) wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec, wystudzić i przekroić na dwie części.Krem:1,5 szklanki
mleka2
żółtka0,5 szklanki
cukrucukier waniliowy2 duże łyżki
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła lub
margaryny mlecznej (może być pół na pół)Dodatkowo:
cukier puder do posypania2 opakowania
galaretki agrestowej2
pomarańcze2/3 szklanki
mleka zagotować z
cukrem, w pozostałym
mleku rozmieszać
żółtka i
mąkę ziemniaczaną, zrobić
budyń.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony
budyń. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta.
Pomarańcze obrać jak najdokładniej, poszarpać na małe kawałki i rozłożyć na warstwie kremu, następnie zalać tężejącą
galaretką i przykryć drugą częścią
biszkoptu. Z wierzchu zdjąć "skórkę" z
biszkoptu (koniecznie) i posypać
cukrem pudrem. Schłodzić.