ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomak 150 gramówpszenica 100 gramówmiód 150 gramówrodzynki 50 gramówmigdały 50 gramóworzechy 50 gramówwiśnie kandyzowane 50 gramówfigi suszone 50 gramówśliwki suszone 50 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramówskórka cytrynowa kandyzowana 50 gramówcukier waniliowy 1 łyżek deserowychrum 40 mililitrówsok z cytryny według uznaniaWykonanie:Opłukaną pszenicę zalać zimną, przegotowaną wodą, przykryć i odstawić na noc do namoczenia.Gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu, do miękkości. Osączona ostudzić.Opłukany, osączony mak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Dobrze osączony dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.Umyte, osączone bakalie posiekać, skropić rumem i odstawić na 30 minut.Wymieszać pszenicę z makiem, miodem oraz bakaliami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Po przełożeniu do salaterki ozdobić kutię bakaliami oraz owocami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kasze weg.Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: