ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem ze szpinaku z grzankami

Zupa-krem ze szpinaku z grzankami

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad przygotowałam zupę ze szpinaku z chrupiącymi grzankami, całość posypa łam startym parmezanem. Hmm zupka pyszna, ale niestety nie udało mi się, namówić na nią dzieci. Starszy syn owszem trochę spróbował, ale na tym się skończyło. Młodszy stanowczo odmówił ;) no cóż... Może innym razem się uda. Chociaż taki szpinak w cieście francuskim z fetą jedzą. Więc o co chodzi???
Za to na drugie danie z wielką przyjemnością wcinali zapiekany makaron (dwujajeczny, który wcześniej przygotowałam) z sosem pomidorowym i żółtym serem.
Składniki:
250 g młodych liści szpinaku
1,5 litra bulionu
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka m ą ki orkiszowej jasnej
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego
starty parmezan do posypania
Szpinak myjemy i podsmażamy na oleju. Kiedy zmięknie dodajemy go do bulionu i gotujemy około 15-20 minut. D odajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendujemy. Śmietankę mieszamy z mąką za pomocą trzepaczki, tak aby nie było grudek i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy, aż trochę zgęstniej e . Z upę p odajemy z grzankami podsmażonymi na oleju i posypan ymi startym parmezanem.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/04/zupa-krem-ze-szpinaku-z-grzankami.html