Wykonanie
Dziś na obiad przygotowałam zupę ze
szpinaku z chrupiącymi grzankami, całość posypa łam startym
parmezanem. Hmm zupka pyszna, ale niestety nie udało mi się, namówić na nią dzieci. Starszy syn owszem trochę spróbował, ale na tym się skończyło. Młodszy stanowczo odmówił ;) no cóż... Może innym razem się uda. Chociaż taki
szpinak w cieście francuskim z
fetą jedzą. Więc o co chodzi???Za to na drugie danie z wielką przyjemnością wcinali zapiekany
makaron (dwujajeczny, który wcześniej przygotowałam) z
sosem pomidorowym i
żółtym serem.
Składniki:250 g
młodych liści
szpinaku1,5 litra
bulionu1/2 szklanki
śmietanki kremówki1 łyżka m ą ki orkiszowej jasnej
sólpieprz2 ząbki
czosnkułyżka
oleju rzepakowegostarty
parmezan do posypania
Szpinak myjemy i podsmażamy na
oleju. Kiedy zmięknie dodajemy go do
bulionu i gotujemy około 15-20 minut. D odajemy
przyprawy i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość blendujemy.
Śmietankę mieszamy z
mąką za pomocą trzepaczki, tak aby nie było grudek i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy, aż trochę zgęstniej e . Z upę p odajemy z grzankami podsmażonymi na
oleju i posypan ymi startym
parmezanem.