ßßß Cookit - przepis na Brązowy ryż ze szpinakowym sosem a la pesto i wędzonym twarogiem

Brązowy ryż ze szpinakowym sosem a la pesto i wędzonym twarogiem

nazwa

Wykonanie

Pyszny wegetariański obiad, którego przygotowanie zajmuje tyle, ile wynosi czas gotowania ryżu. Szczerze polecam.
Składniki:
· 200 g brązowego ryżu naturalnego
· 250 g szpinaku
· 2-3 garście orzeszków ziemnych
· łyżka miodu
· 2 łyżki octu balsamicznego
· ząbek czosnku
· sól
· pieprz
· olej rzepakowy
· 100 g sera twarogowego wędzonego
Ryż zalewamy 2,5 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Szpinak blendujemy z orzeszkami ziemnymi uprażonymi na suchej patelni, czosnkiem, octem i miodem. Cały czas blendując dolewamy stopniowo olej do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż łączymy z sosem. Dodajemy pokruszony twaróg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/brazowy-ryz-ze-szpinakowym-sosem-la.html