ßßß Cookit - przepis na Farfalle w sosie śmietanowo szpinakowym

Farfalle w sosie śmietanowo szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad upragniony makaron chyba wszystkich domowników :) pomysłów na makaron było tyle, że można by zrobić makaronowy tydzień :) może się skuszę...
przepis własny
Składniki:
250g makaronu farfalle ugotowanego al dente
250ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki bulionu
100g startego parmezanu
100g sera pleśniowego lazur ( u mnie niebieski )
200g mrożonego w liściach szpinaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku podgrzewać na małym ogniu szpinak aż do rozmrożenia, dodać bulion i gotować przez chwilę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietanę kremówkę i gotować na malutkim ogniu ok. 5 minut. Pokruszyć na kawałki ser lazur, wrzucić go do sosu śmietanowego i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać starty parmezan, sól, pieprz do smaku, wymieszać i wyłożyć na makaron. Pokruszyć na wierzch odrobiną lazura i od razu podawać.
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/farfalle-w-sosie-smietanowo-szpinakowym.html