ßßß Cookit - przepis na Tarta orkiszowa ze szpinakiem i młodą cukinią

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i młodą cukinią

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g masła
około 50 ml wody
szczypta soli
jajko
Pozostałe składniki:
250 g świeżego szpinaku
1 młoda cukinia
6 łyżek startego parmezanu
1 szklanka śmietanki 36%
2 jajka
sól opcjonalnie
pieprz
odrobina ś wieżo start ej gałk i muszkatołow ej
2 ząbki czosnku
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło, które rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto w piekarniku.
Szpinak myjemy i podgrzewamy na patelni przez kilkanaście sekund, aby troszkę zmiękł. Układamy szpinak na podpieczonym cieście. Obraną cukinię ścieramy na tarce na plasterki, posypujemy całość startym serem. Śmietankę łączymy z jajkami i przyprawami . Polewamy tartę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut w temp. 200C. Na ostatnie 10 minut zmieniamy grzanie tylko na dolny obieg.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/02/tarta-orkiszowa-ze-szpinakiem-i-moda.html