Wykonanie
Składniki na ciasto:300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej100 g
masłaokoło 50 ml
wodyszczypta
solijajkoPozostałe składniki:250 g
świeżego szpinaku1
młoda cukinia6 łyżek startego
parmezanu1 szklanka
śmietanki 36%2
jajkasól opcjonalnie
pieprzodrobina ś wieżo start ej gałk i muszkatołow ej2 ząbki
czosnkuMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól i
masło, które rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto w piekarniku.
Szpinak myjemy i podgrzewamy na patelni przez kilkanaście sekund, aby troszkę zmiękł. Układamy
szpinak na podpieczonym cieście. Obraną
cukinię ścieramy na tarce na plasterki, posypujemy całość
startym serem.
Śmietankę łączymy z
jajkami i
przyprawami . Polewamy tartę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut w temp. 200C. Na ostatnie 10 minut zmieniamy grzanie tylko na dolny obieg.